[php] nie można nawiązać połączenia z MySQL

Odpowiedz Nowy wątek
2006-04-13 16:28
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0

Witam, mam PHP 5 (z archiwum, nie z instalatora) oraz MySQL 4.3.2 bodajże. Z MySQL jest ok, jednak gdy próbuję połączyć się z bazą dostaję komunikat: Call to undefined function mysql_connect(). Wygląda na to, że php nie ma wkompilowanej obsługi mysql :(

W php.ini mam:
extension=mysql.so
więc chyba dobrze?

Hmm... Wie ktoś jak rozwiązać ten problem? (na google w większości przypadkach ten problem nie zostaje rozwiązany...)

PS->system to Windows jakby się kto pytał.


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 16:32

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

mysqli_connect ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 16:35
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0
Adamo napisał(a)

mysqli_connect ?

to też nie zadziała, gdyż php nie ma wkompilowanych funkcji do obsługi mysql-a (więc nie mogę używać np. mysql_connect(), mysql_select_db() etc)...

Więc jak mogę teraz obsługę MySQL "dokompilować" [???]


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 16:37

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

w windowsie nic nie dokompilowywujesz, jak coś to dokładasz rozszerzenia do folderu i je uaktywniasz, nie zadziała ? a jasnowidzem jesteś ? może byś sprawdził ...


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 16:43
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0
Adamo napisał(a)

dokładasz rozszerzenia do folderu i je uaktywniasz

hmm... tylko jak? :/


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 18:33
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

A dlaczego w php.ini masz mysql.so, skoro to Windows?

Mój php.ini posiada taką oto linijkę:

extension=php_mysql.dll

Plik jest \ext w stosunku do katalogu gdzie jest php i działa wszystko jak powinno. PHP 5.1.2.

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 19:03
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0
Ktos napisał(a)

A dlaczego w php.ini masz mysql.so, skoro to Windows?

Mój php.ini posiada taką oto linijkę:

extension=php_mysql.dll

Plik jest \ext w stosunku do katalogu gdzie jest php i działa wszystko jak powinno. PHP 5.1.2.

hmm... Mam w php.ini:

extension_dir = "C:\Projects\www\php\ext"
# ...
extension=php_mysql.dll

I dalej nic :|
Z extension_dir = "./" też lipa...

Moje PHP to też 5.1.2.


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 20:20

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Sprawdz czy w tym katalogu masz taki plik, bo w kilku wersjach archiwum nie bylo o ile pamietam w ogole calego katalogu.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 20:27
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0
johny_bravo napisał(a)

Sprawdz czy w tym katalogu masz taki plik, bo w kilku wersjach archiwum nie bylo o ile pamietam w ogole calego katalogu.

pozdrawiam
johny

Mam, mam...

btw jakby co to wrzuciłem plik libmysql.dll do C:\windows\system32, katalogu w którym mam php, itp...

A w tym katalogu ...\ext z php mam m.in. php_mysql.dll...

[sciana]


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 20:45

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

A w phpinfo() jest cos na temat mysql?

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-04-13 21:11
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0
johny_bravo napisał(a)

A w phpinfo() jest cos na temat mysql?

pozdrawiam
johny

Sprawdzałem już wcześniej i nie ma :-/


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0