[PHP] Zmiana Rozmiaru i zapis Obrazu

0
<?php
$filename = 'test.jpg';

$width = 200;
$height = 200;

header('Content-type: image/jpeg');

list($width_orig, $height_orig) = getimagesize($filename);

if ($width && ($width_orig < $height_orig)) {
   $width = ($height / $height_orig) * $width_orig;
} else {
   $height = ($width / $width_orig) * $height_orig;
}

$image_p = imagecreatetruecolor($width, $height);
$image = imagecreatefromjpeg($filename);
imagecopyresampled($image_p, $image, 0, 0, 0, 0, $width, $height, $width_orig, $height_orig);
imagejpeg($image_p, null, 100);
?> 
  1. Jak zapisać w skrypcie pomniejszony już obrazek jako [nazwa]_r.jpg ?
0

a funkcję

move_uploaded_file();

próbowałeś??
bo chyba chcesz pomniejszyć obrazek z uploadu....

0
SebaZ napisał(a)

a funkcję

move_uploaded_file();

próbowałeś??

bo chyba chcesz pomniejszyć obrazek z uploadu....

:-| Po czym to wywnioskowałeś ?

jako nazwę pliku pod którą zapisać podałeś null - zamiast tego wpisz po prostu nazwę pliku ...

żeby z nazwy wyjąć składowe, użyj pathinfo, dostaniesz tablicę z osobno ścieżką, nazwą i rozszerzeniem, od starej nazwy odejmujesz rozszerzenie i kropkę, dodajesz swoje _r i z powrotem kropkę i rozszerzenie

aha, jeśli chcesz jednocześnie zapisać na dysk i wysłać do przeglądarki to możesz* dwa razy użyć funkcji ImageJPEG

0
Adamo napisał(a)

:-| Po czym to wywnioskowałeś ?

po niczym, pierwsze skojarzenie, bo po co inne obrazki pomniejszać jak nie z uploadu? :> skoro już coś wrzucasz na serwer to wrzucasz takie jakie powinno być ;]
Tak sądzę...

0

Hmm... Nie żebym się czepiał, ale 80% galerii obrazków ma opcję generowania miniaturek na serwerze bez konieczności ich wgrywania. Nie koniecznie muszą to być miniaturki obrazków, które właśnie zostały przez przeglądarkę wgrane, ale także tych, które zostały wgrane przykładowo przez FTP.

0

no niby tak - masz rację...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1