[php] rzutowanie typów i bezpieczeństwo

0

Jeżeli temat jest zbyt mało ambitny to można przenieść do newbie ;)

Czy użycie instrukcji:

$re = (int) $_GET['re'];

da mi pewność ze zmienna $re będzie liczbą całkowitą? Co sie stanie gdy ktoś w url'u poda jakiegos stringa? Chodzi oczywiscie o względy bezpieczeństwa, bo $re ma być potem użyte w zapytaniu SQL (WHERE id = $re)

0

Bry kooba [browar] [green]
try

is_int
0

Ja tam zawsze używam is_numeric. is_int działa troszkę inaczej. Ale porównaj http://pl.php.net/is_int i http://pl.php.net/is_numeric

0
Kooba napisał(a)

da mi pewność ze zmienna $re będzie liczbą całkowitą? Co sie stanie gdy ktoś w url'u poda jakiegos stringa?

najlepiej sobie sprawdzic, wszystko czego sie nie da rzutowac zmienia sie na zero a liczby ulamkowe sa obcinane do czesci calkowitej...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1