Czym różnią się dwa kody PHP od siebie?

0

Cześć, mam do Was pytanie.

Jestem zielony w rozumieniu tych kodów. Mam dwa podobne ale różne kody, obydwa działają praktycznie zbliżenie, ale dlaczego różne kody działają prawie tak samo - na czym polega ich różnica. Bo nie wiem jaki stosować na stronie - jaki był by lepszy.

1 Kod.

function child_enqueue_styles() {
	wp_enqueue_style( 'child-theme', get_stylesheet_directory_uri() . '/style.css', array(), 100 );
}

 add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'child_enqueue_styles' );

Oraz kod 2

<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'enqueue_parent_styles' );
function enqueue_parent_styles() {
   wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri().'/style.css' );
}

Czym to wszystko się różni? O co chodzi.

1
  1. Sprawdź co zwracają funkcje get_stylesheet_directory_uri() oraz get_template_directory_uri(). Czy zwracają to samo?
  2. Tutaj masz dokumentację funkcji wp_enqueue_style(): https://developer.wordpress.org/reference/functions/wp_enqueue_style/
1

Przecież ja z tego nic nie rozumiem co tam jest napisane. Rozumiem z tego tyle samo, co szympansy słuchające wywodów naukowych w ich obecności.

Wywołują te kody to samo - godzi o dominację CSS pliku dziecka szablonu nad css plikiem rodzica. Ale dlaczego to jest tak różnymi drogami i o co w tym chodzi. Co strona podająca szablon dziecka to ma inny kod do stosowania, ale dlaczego i dlaczego i co jest lepszą metodą - tego już nigdzie nie doczytałem - bo każdy podaje 1 inne rozwiązanie.

0

@Cimron - najpierw piszesz, że "nic nie rozumiem co tam jest napisane". Później piszesz tak: "Wywołują te kody to samo"... no to albo wiesz albo nie wiesz albo "wydaje Ci się, że wiesz" 😀 Generalnie zacznij od tego co napisał @Riddle i zobaczysz, że te kody nie działają TAK samo. To, że w Twoim przypadku mogą działać tak samo to znaczy mniej więcej, że masz źle napisany kod 😀

Zapoznaj się z tematem motywów w Wordpress oraz motywu typu "child" dla aktywnego motywu. Do tego służą te funkcje.

0

Proszę Pana, jeśli nie ma Pan nic do napisania dla mnie nowego, w jakim celu Pan zabiera głos - skoro napisał to samo co Pan Riddle tylko innymi słowami. Czyli coś co dla mnie i tak będzie niezrozumiałe.

1

@Cimron - napisałem Tobie rzecz, z jaką powinieneś się zapoznać (dodatkowo @Riddle wskazał Tobie DOKŁADNIE link do dokumentacji z dokładnym opisem). Chodzi o motywy w Wordpressie oraz motywy "potomne" dla motywu głównego. Wszystko o to się rozbiega.

Skoro jednak uważasz, że sprawdzenie czegoś w dokumentacji jest dla Ciebie "stratą czasu" bo i tak nic nie zrozumiesz to nie rozumiem jakiej pomocy oczekujesz.

0

Moim zdaniem cwaniakujesz, ale nie masz nic do powiedzenia.

1

@Cimron - cewnikowałem ale tylko do przedwczoraj. Od tamtego momentu cewniki mi się skończyły

1

Nie robiłem w Wordpress lata, ale co widzę po funkcjach: pierwsza modyfikuje globalny plik CSS, drugą plik CSS jakiegoś template.
Zobacz, że obie funkcje w zasadzie różnią się tylko ścieżką do pliku style.css
No i teraz zależy, czy chcesz zmodyfikować coś nie zależnie od templatki czy zmodyfikować template.
Użyj obu funkcji. Zobacz jak zmienią się style w obu przypadkach.
Jeśli dobrze interpretuje to, nie ma tu korelacji używania lepiej/gorzej jednej czy drugiej. Zależy od tego co chcesz uzyskać.

1

@jurek1980 to mi dało duży pogląd na to jak zrobić na nich testy.

Będzie to oznaczać chyba, że 1 nadpisze css nad rodzicem a drugi pewnie będzie brał css z motywu rodzica. Dzięki Twoim wskazówką wiem jak to przetestować co będzie będzie odpowiednie. Tego szukałem, bo nie wiedziałem co to zmienia, poza tym że motyw działa.

1

@jurek1980 - jedno i drugie nie modyfikuje tylko wczytuje CSS'a z tą różnicą, że jedna funkcja ładuje CSS'a z motywu bazowego a druga z motywu potomnego. Dlatego poradziłem aby autor zainteresował się sposobem tworzenia szablonów w Wordpressie. Masz rację co do używania tych funkcji "lepiej/gorzej jednej czy drugiej", używa się ich w zależności jaką mamy strukturę szablonu.

1

@leonpro778 tak wczytuje, przez modyfikacje miałem na myśli załadowanie konkretnego pliku. I znów jakby nie precyzyjny opis wychodzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1