Generowanie znaków w linku

0

Potrzebuje pomocy w dodawaniu do linku ciągu znaków.
Mam w bazie danych link np. strona.pl/numerid/strona2
Pobieram ten link z bazy i jak mogę zrobić w PHP by po naciśnięciu w np. klawisz "pobierz" zmieniało w linku "numerid" na jakiś ciąg znaków np. strona.pl/2537279/strona2

Potrzebuje żeby każdemu użytkownikowi zmieniało ten numer

1

Troszkę chaotycznie opisałeś i rozwiązanie które masz w oparciu o zapis linków do bazy jest IMHO złe. Ale najprostsze rozwiązanie to zwykły str_replace

<?php

$str = 'strona.pl/numerid/strona2';
$usedId = '2537279';
$output = str_replace('numerid',$usedId, $str);

echo $output; //strona.pl/2537279/strona2
2

zmieniało w linku "numerid" na jakiś ciąg znaków np. strona.pl/2537279/strona2

Pytanie jest inne - czy chodzi o samo zmienienie tekstu, który chcesz zaserwować jako link, czy jakoś to połączyć z systemem/bazą? W sensie - czy adres po takiej podmianie będzie poprawny (jesteś tego pewien), czy trzeba będzie jeszcze dołożyć na serwerze coś, co spowoduje, że pod tym adresem będzie jakaś treść?

0
milsoner96 napisał(a):

Potrzebuje pomocy w dodawaniu do linku ciągu znaków.
Mam w bazie danych link np. strona.pl/numerid/strona2
Pobieram ten link z bazy i jak mogę zrobić w PHP by po naciśnięciu w np. klawisz "pobierz" zmieniało w linku "numerid" na jakiś ciąg znaków np. strona.pl/2537279/strona2

Potrzebuje żeby każdemu użytkownikowi zmieniało ten numer

Bardzo chaotycznie opisany problem, i tak na prawdę nie wiadomo o co chodzi i jak Ci pomóc. Czemu ten link jest w bazie i co on symbolizuje tak na prawdę (i nie mów że "symbolizuje link"), i jakie będzie jego dalsze użycie.

Musisz opisać bardziej wielkoobrazowo jaką masz aplikację i co chcesz zrobić, albo pokazać kod.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1