Przesłanie wielu argumentów w żądaniu POST

0

Załóżmy, że chcę jakiegoś stringa zinterpretować jako zmienną. Czy poniższy sposób jest ok?

${'nazwa'.'zmiennej nr '.$i};

A pytam, bo mam pętlę która generuje nazwy wielu zmiennych różniących się tylko indeksem.

3
MrocznyRycerz napisał(a):

A pytam, bo mam pętlę która generuje nazwy wielu zmiennych różniących się tylko indeksem.

Czemu nie użyjesz tablicy?

0

Pytanie co będzie lepsze.

2
MrocznyRycerz napisał(a):

Pytanie co będzie lepsze.

Tablica

0

No to przychodzi do mnie POSTem około 30 parametrów. Można to odczytać jako array, czy najpierw muszę te parametry umieścić w mojej tablicy? Dodam jeszcze, że chciałbym mieć skalowalność na przyszłość.

0
MrocznyRycerz napisał(a):

No to przychodzi do mnie POSTem około 30 parametrów. Można to odczytać jako array, czy najpierw muszę te parametry umieścić w mojej tablicy? Dodam jeszcze, że chciałbym mieć skalowalność na przyszłość.

Napisz od początku do końca co próbujesz zrobić, bo to zaczyna bardzo dziwnie wyglądać. Opisz ze szczegółami co próbujesz osiągnąć i najlepiej pokaż przykład kodu jaki masz w całości.

0

POSTem dostaję około 30 parametrów z których część nazywa się mniej więcej tak: uczestnik_nr_x.

Potrzebuję te pola sprawdzić, więc pierwsza myśl jest taka:

for ($i = 1; $i <= 15; $i++) {
  If ( ${'uczestnik_nr_'.$i} === "something")
2
MrocznyRycerz napisał(a):

POSTem dostaję około 30 parametrów z których część nazywa się mniej więcej tak: uczestnik_nr_x.

Potrzebuję te pola sprawdzić, więc pierwsza myśl jest taka:

for ($i = 1; $i <= 15; $i++) {
  If ( ${'uczestnik_nr_'.$i} === "something")
$uczestnicy = [];
for ($i = 1; $i <= 15; $i++) {
   $key = 'uczestnik_nr_' . $i;
   if (\array_key_exists($key, $_POST)) {
     $uczestnicy[$i] = $_POST[$key];
   }
}

var_dump($uczestnicy);

No i pytanie zasadnicze, czemu nie wyślesz tym postem od razu arraya, tylko składajesz jakieś dziwne ciągi parametrów?

0

Czyli potrzeby jest dodatkowy kod (oprócz odczytywania danych) do wrzucania danych do array.

Co do pytania, to jak "skleić" treść kilku inputów w array?

2
MrocznyRycerz napisał(a):

Czyli potrzeby jest dodatkowy kod (oprócz odczytywania danych) do wrzucania danych do array.

Co do pytania, to jak "skleić" treść kilku inputów w array?

Pokaż kod jaki teraz masz.

0

https://riptutorial.com/php/example/27569/passing-arrays-by-post
Formularz tworzysz tak by przesłał od razu tablicę wartości. Nawet jak FE robisz w jakimś angularze, React czy czystym HTMLu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1