Zadania z operacjami na tablicach oraz stringach

0

Ćwiczenie 3
Napisz skrypt PHP, który policzy ile osób (nauczycieli i uczniów) ma imię, które kończy się literą a.

Ćwiczenie 4
Napisz skrypt PHP, który zwiększy wartość każdej oceny w tabeli ocena o 1.

Ćwiczenie 5
Napisz skrypt PHP, który usunie z tabeli nauczyciele wszystkich nauczycieli urodzonych wcześniej niż w roku 1950. Skrypt ma wypisać na ekran ilość takich nauczycieli oraz informację o prawidłowym ich usunięciu z bazy.

Wiek ktoś jak zrobić te ćwiczenia?
Mam pewne pomysły ale brakuje mi tego "Wykończenia". Z góry dzięki.

1

To wrzuć to co już napisałeś.

0
jurek1980 napisał(a):

To wrzuć to co już napisałeś.

Dobra okazało się ,że z jeszcze jednym potrzebuje pomocy:
jak wypisać te dane w 1 tabeli?

$con = mysqli_connect("localhost", "root", "", "dziennik")
    or die("Błd: nie można się połączyć z serwerem mySQL");
    
    

    $wynik=mysqli_query($con,'select * from nauczyciel ');
    while($wiersz=mysqli_fetch_assoc($wynik))
    {
         $imie = $wiersz['imie'];
         $nazwisko = $wiersz['nazwisko'];
         $data = $wiersz['data_urodzenia']; 
         
         echo "<table><tr><th>IMIE</th> <th>NAZWISKO</th> <th>DATA URODZENIA</th></tr><tr><td>".$imie."</td> <td>".$nazwisko."</td> <td>".$data."</td></tr></table>";
    }    
    
    
    mysqli_close($con);
0

Wypisujesz w pętli i tabelę i jej dane. Sama tabela powinna być poza pętla, czynnością powtarzana to wypisanie danych wraz z HTMLem do tworzenia wiersza.

0
jurek1980 napisał(a):

Wypisujesz w pętli i tabelę i jej dane. Sama tabela powinna być poza pętla, czynnością powtarzana to wypisanie danych wraz z HTMLem do tworzenia wiersza.

Jeśli wyrzuce tabele z petli to wypisuje mi tylko 1 wiersz danych

1

Wrzuć to co teraz napisałeś. Po co jest pętla? Żeby wykonać powtarzalne czynności. A powtarza się wypisywanie wiersza z danymi.

1
Miki0989 napisał(a):
jurek1980 napisał(a):

Wypisujesz w pętli i tabelę i jej dane. Sama tabela powinna być poza pętla, czynnością powtarzana to wypisanie danych wraz z HTMLem do tworzenia wiersza.

Jeśli wyrzuce tabele z petli to wypisuje mi tylko 1 wiersz danych

<table> (tutaj wiersze wygenerowane pętlą) </table>

1
Miki0989 napisał(a):
while($wiersz=mysqli_fetch_assoc($wynik))
{
     $imie = $wiersz['imie'];
     $nazwisko = $wiersz['nazwisko'];
     $data = $wiersz['data_urodzenia']; 
     
     echo "<table><tr><th>IMIE</th> <th>NAZWISKO</th> <th>DATA URODZENIA</th></tr><tr><td>".$imie."</td> <td>".$nazwisko."</td> <td>".$data."</td></tr></table>";
}    

Nie drukuj HTML w taki sposób. Użyj htmlEntities() albo htmlSpecialChars().

Powinno być tak:

echo "<table><tr><th>IMIE</th> <th>NAZWISKO</th> <th>DATA URODZENIA</th></tr><tr><td>".htmlEntities($imie)."</td> <td>".htmlEntities($nazwisko)."</td> <td>".htmlEntities($data)."</td></tr></table>";

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1