Rozmieszczenie tabel horyzontalnie

0

Mam taki problem najpierw pierwszy to kolumny które napisałem w php są pod sobą a chce żeby były obok siebie jak to zrobić?
wklejam kod i wynik na stronie

<html>

<head>
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="silownia1.css"/>
</head>
<?php
$con = new mysqli("127.0.0.1","root","","silownia"); 
 
$q="SELECT * FROM profil";
if($wynik=$con->query($q)){
echo "<table>";
while($row=$wynik->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<tr><td><b>Użytkownik</b></td><td>" .$row[0].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Imie</b></td><td>" .$row[1].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Nazwisko</b></td><td>" .$row[2].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Waga</b></td><td>" .$row[3].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Wzrost</b></td><td>" .$row[4].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Data Urodzenia</b></td><td>" .$row[5].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Płeć</b></td><td>" .$row[6].  "</tr></td>";

echo "</tr>";
}
echo "<table>";
}
else{
echo $con->errno . " " . $con->error;}

$con2 = new mysqli("127.0.0.1","root","","silownia"); 
 
$q2="SELECT * FROM trening";
if($wynik2=$con2->query($q2)){
echo "<table>";
while($row2=$wynik2->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<tr><td><b>Klata</b></td><td>" .$row2[0].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Plecy</b></td><td>" .$row2[1].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Nogi</b></td><td>" .$row2[2].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>biceps</b></td><td>" .$row2[3].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Triceps</b></td><td>" .$row2[4].  "</tr></td>";



echo "</tr>";
}
echo "<table>";
}
else{
echo $con2->errno . " " . $con2->error;}

$con3 = new mysqli("127.0.0.1","root","","silownia"); 
 
$q3="SELECT * FROM zajecia";
if($wynik3=$con3->query($q3)){
echo "<table>";
while($row3=$wynik3->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<tr><td><b>Użytkownik</b></td><td>" .$row3[0].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Wzmocnienie mięśni </br> i praca nad oddechem</b></td><td>" .$row3[1].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Zajęcia taneczne</b></td><td>" .$row3[2].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Wytrzymałość</b></td><td>" .$row3[3].  "</tr></td>";




echo "</tr>";
}
echo "<table>";
}
else{
echo $con3->errno . " " . $con3->error;}
?>
<form method="delete">

<input type="hidden" name='cos' value=$row["Lp"]>

</html>

screenshot-20221116165105.png

0

Byś musiał w kontener owinąć te elementy tablicy, czyli diva i albo gridem zrobić rozmieszczenie elementów, albo flexem tu masz dokumentację: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/flex-direction

Tutaj masz więcej przykładów https://www.w3schools.com/css/css3_flexbox.asp

0
Wypierdzistyy napisał(a):

Byś musiał w kontener owinąć te elementy tablicy, czyli diva i albo gridem zrobić rozmieszczenie elementów, albo flexem tu masz dokumentację: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/flex-direction

Tutaj masz więcej przykładów https://www.w3schools.com/css/css3_flexbox.asp

no tak tylko troche niewiem gdzie to wstawić do końca, dopiero zaczynam z programowaniem i no

0

Nie chce mi się całego kodu przerabiać, ale zrób sobie tak
https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_table_intro
Weź zobacz przykład z tej strony jak powinno prawidłowo wyglądać użycie table.

0

Sformatuj kod i doprecyzuj problem. Na pierwszy rzut oka to nie masz poprawnego HTMLa.
Nie widzę tagu otwarcia tabeli nawet - <table>
Ale może to kwestia źle wklejonego kodu.

0
Programista poziom b2 napisał(a):

jakos dziwnie wkleja kod niewiem czemu

jurek1980 napisał(a):

Sformatuj kod i doprecyzuj problem. Na pierwszy rzut oka to nie masz poprawnego HTMLa.
Nie widzę tagu otwarcia tabeli nawet - <table>
Ale może to kwestia źle wklejonego kodu.

mam table to przez to że kodu nie umiem wkleić tego nie widać
ps. dalej niewiem gdzie mam to ''' wpisać żeby było widac dobrze kod '

1

Na belce edytora masz możliwość wybrania ikony </> potem wybierz język programowania i będziesz miał miejsce do wklejenia kodu.
Skoro masz znaczniki table to dlaczego widać tam jakieś dodatkowe zamknięcie wiersza - tr

0
<html>
<head>
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="silownia1.css"/>
<style>
.flex-container {
  display: flex;
  flex-wrap: nowrap;
  background-color: DodgerBlue;
}

.flex-container > div {
  background-color: #f1f1f1;
  width: 100px;
  margin: 10px;
  text-align: center;
  line-height: 75px;
  font-size: 30px;
}
</style>
</head>
<?php
$con = new mysqli("127.0.0.1","root","","silownia"); 
 
$q="SELECT * FROM profil";
if($wynik=$con->query($q)){
echo "<table>";
while($row=$wynik->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<tr><td><b>Użytkownik</b></td><td>" .$row[0].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Imie</b></td><td>" .$row[1].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Nazwisko</b></td><td>" .$row[2].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Waga</b></td><td>" .$row[3].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Wzrost</b></td><td>" .$row[4].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Data Urodzenia</b></td><td>" .$row[5].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Płeć</b></td><td>" .$row[6].  "</tr></td>";

echo "</tr>";
}
echo "<table>";
}
else{
echo $con->errno . " " . $con->error;}

$con2 = new mysqli("127.0.0.1","root","","silownia"); 
 
$q2="SELECT * FROM trening";
if($wynik2=$con2->query($q2)){
echo "<table>";
while($row2=$wynik2->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<tr><td><b>Klata</b></td><td>" .$row2[0].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Plecy</b></td><td>" .$row2[1].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Nogi</b></td><td>" .$row2[2].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>biceps</b></td><td>" .$row2[3].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Triceps</b></td><td>" .$row2[4].  "</tr></td>";



echo "</tr>";
}
echo "<table>";
}
else{
echo $con2->errno . " " . $con2->error;}

$con3 = new mysqli("127.0.0.1","root","","silownia"); 
 
$q3="SELECT * FROM zajecia";
if($wynik3=$con3->query($q3)){
echo "<table>";
while($row3=$wynik3->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<tr><td><b>Użytkownik</b></td><td>" .$row3[0].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Wzmocnienie mięśni </br> i praca nad oddechem</b></td><td>" .$row3[1].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Zajęcia taneczne</b></td><td>" .$row3[2].  "</tr></td>";
echo "<tr><td><b>Wytrzymałość</b></td><td>" .$row3[3].  "</tr></td>";




echo "</tr>";
}
echo "<table>";
}
else{
echo $con3->errno . " " . $con3->error;}
?>
<form method="delete">

<input type="hidden" name='cos' value=$row["Lp"]>




</html>


0
jurek1980 napisał(a):

Na belce edytora masz możliwość wybrania ikony </> potem wybierz język programowania i będziesz miał miejsce do wklejenia kodu.
Skoro masz znaczniki table to dlaczego widać tam jakieś dodatkowe zamknięcie wiersza - tr

już, dzięki wielkie

0

wklejam nowy post bo tu sie gównoburza troche posypała bo nie umiełąme kodu wkleić

0

Nie zamykasz tabeli tagiem zamykającym. W każdym echo tworzysz nowy wiersz.
Szybka poprawa jednej tabeli

$q2="SELECT * FROM trening";
if($wynik2=$con2->query($q2)){
echo "<table>";
while($row2=$wynik2->fetch_array()){
echo "<tr>";
echo "<td><b>Klata</b></td><td>" .$row2[0].  "</td>";
echo "<td><b>Plecy</b></td><td>" .$row2[1].  "</td>";
echo "<td><b>Nogi</b></td><td>" .$row2[2].  "</td>";
echo "<td><b>biceps</b></td><td>" .$row2[3].  "</td>";
echo "<td><b>Triceps</b></td><td>" .$row2[4].  "</td>";
echo "</tr>";
}
echo "</table>";

Jeśli ten kod ma być potem rozwijany to proponuję rozdzielić generowanie htmla od logiki. No i możesz też usprawnić generowanie danych przez inną pętlę.

2
Programista poziom b2 napisał(a):
jurek1980 napisał(a):

Na belce edytora masz możliwość wybrania ikony </> potem wybierz język programowania i będziesz miał miejsce do wklejenia kodu.
Skoro masz znaczniki table to dlaczego widać tam jakieś dodatkowe zamknięcie wiersza - tr

już, dzięki wielkie

Dawno takiego paskudnego kodu nie widziałem.

Przerobiłem trochę, główne zmiany:

  1. Nie robienie niepotrzebnie wielu połączeń - powinno być jedno
  2. Wyniesienie logiki na początek pliku, widok relatywnie pusty
  3. Dodanie htmlEntities() tam gdzie renderujesz HTML
  4. Poprawne otwieranie i domykanie tagów
<?php
$con = new mysqli("127.0.0.1", "root", "", "silownia");

function fetch(mysqli $connection, string $query): Generator
{
    if ($result = $connection->query($query)) {
        while ($row = $result->fetch_array()) {
            yield $row;
        }
    } else {
        throw new RuntimeException($connection->errno . " " . $connection->error);
    }
}

?>
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <title>Siłownia</title>
    <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="silownia1.css"/>
</head>

<table>
    <?php foreach (fetch($con, "SELECT * FROM profil") as $row): ?>
        <tr><td><b>Użytkownik</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[0]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Imie</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[1]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Nazwisko</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[2]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Waga</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[3]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Wzrost</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[4]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Data Urodzenia</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[5) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Płeć</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[6]) ?> </td></tr>
    <?php endforeach; ?>
</table>

<table>
    <?php foreach (fetch($con, "SELECT * FROM trening") as $row): ?>
        <tr><td><b>Klata</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[0]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Plecy</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[1]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Nogi</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[2]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>biceps</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[3]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Triceps</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[4]) ?> </td></tr>
    <?php endforeach; ?>
</table>

<table>
    <?php foreach (fetch($con, "SELECT * FROM zajecia") as $row): ?>
        <tr><td><b>Użytkownik</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[0]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Wzmocnienie mięśni <br> i praca nad oddechem</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[1]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Zajęcia taneczne</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[2]) ?> </td></tr>
        <tr><td><b>Wytrzymałość</b></td><td><?php echo htmlEntities($row[3]) ?> </td></tr>
    <?php endforeach; ?>
</table>

<form method="DELETE">
    <input type="hidden" name='cos' value=$row["Lp"]>
</html>
0
jurek1980 napisał(a):

Sformatuj kod i doprecyzuj problem. Na pierwszy rzut oka to nie masz poprawnego HTMLa.
Nie widzę tagu otwarcia tabeli nawet - <table>
Ale może to kwestia źle wklejonego kodu.

HTML to tragedia
Kolega daje co daną <tr> i się dziwi. Ale to tylko jeden z setki problemów.
Wygląd prawdopodobnie się wywróci po znakach specjalnych w danych

Programista poziom b2 napisał(a):

wklejam nowy post bo tu sie gównoburza troche posypała bo nie umiełąme kodu wkleić

Po polsku pisać też słabo ci idzie.
Może trochę spokojniej.

0

Właśnie się dowiedziałem na priv od @Programista poziom b2 że jemu chodziło o poziome rozstawienie tych tabel, odpowiedzią mogłoby być FlexBox z CSS:

<div style="display: flex">
  <table>
  </table>
 
  <table>
  </table>

  <table>
  </table>
</div>
0
Riddle napisał(a):

Właśnie się dowiedziałem na priv od @Programista poziom b2 że jemu chodziło o poziome rozstawienie tych tabel, odpowiedzią mogłoby być FlexBox z CSS:

O co chodzi w wątku, aby za niego zrobić, zwłaszcza w czymś, o czym nie umie logicznie powiedzieć, czy nauczyć kodowania?
Kolega @Programista poziom b2 powienien przerobić trochę fundamentów HTML

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1