Wątek przeniesiony 2022-09-08 10:20 z Webmastering przez Riddle.

Przeniesienie wiersza <tr> z jednej tabeli do drugiej

0

Witam,
potrzebuję przy załadowaniu strony, żeby od razu z automatu wiersz z jednej tabeli został przeniesiony do drugiej tabeli. Podpowiedzcie coś proszę:)

Konkretnie, potrzebuje przenieść poniższy wiersz <tr>:

<table class="thwepo-extra-options  thwepo_variable" cellspacing="0">
<tbody>
 <tr class="">
<td class="label leftside">
<label class="label-tag ">Pomiar C</label> <abbr class="required" title="Required">*</abbr>
</td>
<td class="value leftside">
<input type="number" id="pomiar_c" name="pomiar_c" value="0" class="thwepof-input-field validate-required" min="1" step="1">
</td>
</tr>
</tbody>
</table>

do następującej tabeli, najlepiej jako 3 wiersz czyli od razu pod "Szerokość (mm)":

<table id="price_calculator" class="wc-measurement-price-calculator-price-table variable_price_calculator user-defined-mode" style="">	
<tbody>
<tr class="price-table-row length-input"><td><label for="length_needed">Wysokość (mm)</label></td><td style="text-align:right;"><input type="number" name="length_needed" id="length_needed" class="amount_needed" value="" data-unit="mm" data-common-unit="m" autocomplete="off" min="300" step="1"></td></tr>
<tr class="price-table-row width-input"><td><label for="width_needed">Szerokość (mm)</label></td><td style="text-align:right;"><input type="number" name="width_needed" id="width_needed" class="amount_needed" value="" data-unit="mm" data-common-unit="m" autocomplete="off" min="300" step="1"></td></tr>
<tr class="price-table-row total-amount"><td>Łączna powierzchnia w m2</td><td><span class="wc-measurement-price-calculator-total-amount" data-unit="sq m">1,000</span></td></tr>
<tr class="price-table-row calculated-price"><td>Cena produktu</td><td><span class="product_price"><span class="amount">140,00&nbsp;zł</span></span><input type="hidden" id="_measurement_needed" name="_measurement_needed" value="1"><input type="hidden" id="_measurement_needed_unit" name="_measurement_needed_unit" value="sq m"></td></tr>
</tbody>
</table>

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

1

A czemu nie możesz od razu wyrenderować tego wiersza w miejscu gdzie ma być?

0
Riddle napisał(a):

A czemu nie możesz od razu wyrenderować tego wiersza w miejscu gdzie ma być?

Wiesz co to są dwie tabele z dwóch różnych wtyczek do WordPressa. Nie jestem w stanie tego zmienić w PHP dlatego pomyślałem że JS będzie tutaj optymalnym rozwiązaniem. Przenoszenie elementów takich jak cały div, paragraf to żaden problem, ale jak przyszło mi przenieść jeden wiersz między tabelami to się pogubiłem

0
boradek napisał(a):
Riddle napisał(a):

A czemu nie możesz od razu wyrenderować tego wiersza w miejscu gdzie ma być?

Wiesz co to są dwie tabele z dwóch różnych wtyczek do WordPressa. Nie jestem w stanie tego zmienić w PHP dlatego pomyślałem że JS będzie tutaj optymalnym rozwiązaniem. Przenoszenie elementów takich jak cały div, paragraf to żaden problem, ale jak przyszło mi przenieść jeden wiersz między tabelami to się pogubiłem

A właściwie to czemu chcesz przenosić wiersze pomiędzy tabelkami z różnych pluginów?

0
Riddle napisał(a):
boradek napisał(a):
Riddle napisał(a):

A czemu nie możesz od razu wyrenderować tego wiersza w miejscu gdzie ma być?

Wiesz co to są dwie tabele z dwóch różnych wtyczek do WordPressa. Nie jestem w stanie tego zmienić w PHP dlatego pomyślałem że JS będzie tutaj optymalnym rozwiązaniem. Przenoszenie elementów takich jak cały div, paragraf to żaden problem, ale jak przyszło mi przenieść jeden wiersz między tabelami to się pogubiłem

A właściwie to czemu chcesz przenosić wiersze pomiędzy tabelkami z różnych pluginów?

Ponieważ nie ma wtyczki, która w 100% spełniała by moje wymagania, a łącząc te dwie funkcjonalność jest taka jak powinna, ale wygląda to źle
image
Pola do wpisania wartości powinny być obok siebie, a wynikowe na samym dole. Tak to jest pomieszane i może powodować niezrozumienie u klientów.

0
boradek napisał(a):
Riddle napisał(a):
boradek napisał(a):
Riddle napisał(a):

A czemu nie możesz od razu wyrenderować tego wiersza w miejscu gdzie ma być?

Wiesz co to są dwie tabele z dwóch różnych wtyczek do WordPressa. Nie jestem w stanie tego zmienić w PHP dlatego pomyślałem że JS będzie tutaj optymalnym rozwiązaniem. Przenoszenie elementów takich jak cały div, paragraf to żaden problem, ale jak przyszło mi przenieść jeden wiersz między tabelami to się pogubiłem

A właściwie to czemu chcesz przenosić wiersze pomiędzy tabelkami z różnych pluginów?

Ponieważ nie ma wtyczki, która w 100% spełniała by moje wymagania, a łącząc te dwie funkcjonalność jest taka jak powinna, ale wygląda to źle

Pola do wpisania wartości powinny być obok siebie, a wynikowe na samym dole. Tak to jest pomieszane i może powodować niezrozumienie u klientów.

No okej, masz dwa pluginy wordpressowe które robią prawie to co chcesz, ale jesteś pewien że przenoszenie ich modeli między sobą w widoku w JavaScript to jest najlepszy pomysł? Moim zdaniem taki 2/10.

0
Riddle napisał(a):

No okej, masz dwa pluginy wordpressowe które robią prawie to co chcesz, ale jesteś pewien że przenoszenie ich modeli między sobą w widoku w JavaScript to jest najlepszy pomysł? Moim zdaniem taki 2/10.

+1
Zgadzam się, jeden z gorszych pomysłów.

boradek napisał(a):

Ponieważ nie ma wtyczki, która w 100% spełniała by moje wymagania, a łącząc te dwie funkcjonalność jest taka jak powinna, ale wygląda to źle
...
Pola do wpisania wartości powinny być obok siebie, a wynikowe na samym dole. Tak to jest pomieszane i może powodować niezrozumienie u klientów.

Aaaa! więc jacyś klienci. Wiec jakieś pieniądze.
jest niemały rynek programistów, którzy zmodyfikują tą "prawie dobrą" wtyczkę wordpressową - a może tam w ogóle już ktoś przemyślał, i jest jakaś templejtka.
Kibicowałem "przez ramię" takim działaniom, i nie było stressu.

0
Riddle napisał(a):
boradek napisał(a):
Riddle napisał(a):
boradek napisał(a):
Riddle napisał(a):

A czemu nie możesz od razu wyrenderować tego wiersza w miejscu gdzie ma być?

Wiesz co to są dwie tabele z dwóch różnych wtyczek do WordPressa. Nie jestem w stanie tego zmienić w PHP dlatego pomyślałem że JS będzie tutaj optymalnym rozwiązaniem. Przenoszenie elementów takich jak cały div, paragraf to żaden problem, ale jak przyszło mi przenieść jeden wiersz między tabelami to się pogubiłem

A właściwie to czemu chcesz przenosić wiersze pomiędzy tabelkami z różnych pluginów?

Ponieważ nie ma wtyczki, która w 100% spełniała by moje wymagania, a łącząc te dwie funkcjonalność jest taka jak powinna, ale wygląda to źle

Pola do wpisania wartości powinny być obok siebie, a wynikowe na samym dole. Tak to jest pomieszane i może powodować niezrozumienie u klientów.

No okej, masz dwa pluginy wordpressowe które robią prawie to co chcesz, ale jesteś pewien że przenoszenie ich modeli między sobą w widoku w JavaScript to jest najlepszy pomysł? Moim zdaniem taki 2/10.

Tak z ciekawości. co jest złego w wymyślonym przeze mnie rozwiązaniu? Funkcjonalności zachowane, wizualnie tak jak chce - gdzie jest problem? Serio pytam, co konkretnie jest złego w tym rozwiązaniu?

0
ZrobieDobrze napisał(a):
Riddle napisał(a):

No okej, masz dwa pluginy wordpressowe które robią prawie to co chcesz, ale jesteś pewien że przenoszenie ich modeli między sobą w widoku w JavaScript to jest najlepszy pomysł? Moim zdaniem taki 2/10.

+1
Zgadzam się, jeden z gorszych pomysłów.

boradek napisał(a):

Ponieważ nie ma wtyczki, która w 100% spełniała by moje wymagania, a łącząc te dwie funkcjonalność jest taka jak powinna, ale wygląda to źle
...
Pola do wpisania wartości powinny być obok siebie, a wynikowe na samym dole. Tak to jest pomieszane i może powodować niezrozumienie u klientów.

Aaaa! więc jacyś klienci. Wiec jakieś pieniądze.
jest niemały rynek programistów, którzy zmodyfikują tą "prawie dobrą" wtyczkę wordpressową - a może tam w ogóle już ktoś przemyślał, i jest jakaś templejtka.
Kibicowałem "przez ramię" takim działaniom, i nie było stressu.

Aaaaa co w tym złego że bawię się w programowanie, z wieloma rzeczami radzę sobie sam a jak napotykam problem z którym nie mogę sobie poradzić od dłuższego czasu to dopytuje na forum o podpowiedź. Nie o rozwiązanie, tylko o podpowiedź? Płacąc programiście to się raczej niczego sam nie nauczę, a taki jest mój cel.

0
boradek napisał(a):

Aaaaa co w tym złego że bawię się w programowanie, z wieloma rzeczami radzę sobie sam a jak napotykam problem z którym nie mogę sobie poradzić od dłuższego czasu to dopytuje na forum o podpowiedź. Nie o rozwiązanie, tylko o podpowiedź? Płacąc programiście to się raczej niczego sam nie nauczę, a taki jest mój cel.

To ja bym Ci proponował, weź kod tego pluginu WordPressa który prawie działa, i przerób go tak żeby dodawał ten wiersz który chcesz. Jeśli jest open source to po prostu zrób forka.

To wymagałoby dużo wyjaśnień, ale na prawdę przenoszenie widoku pluginów customowym JSem to jest bardzo słaby pomysł. Drobna zmiana w jednym z tych pluginów Ci popsuje aplikacje.

Poza technicznymi problemami, jest też lipa taka spychologiczna. Zamiast uczyć się naprawić poprawnie program, to nauczysz się załatywania dziur lewą nogą.

boradek napisał(a):

Tak z ciekawości. co jest złego w wymyślonym przeze mnie rozwiązaniu? Funkcjonalności zachowane, wizualnie tak jak chce - gdzie jest problem? Serio pytam, co konkretnie jest złego w tym rozwiązaniu?

Jeśli chciałbyś technicznych powodów to jest ich wiele. Pierwsze z brzegu:

  • Twój JS musiałby dokładnie znać widok obu pluginów, i umieć nimi żąglować. Możliwe że teraz Twój wiersz jest na tyle kompatybilny że są się go po prostu "przenieść", ale może się zmienić styl, klasa, css, atrybut, element, zmienić table na flex albo grid, i już Twój JS się robi skomplikowany.
  • dowolna zmiana w pluginie potencjalnie psuje Twój JS
  • jeśli tabelka jest dynamiczna, np sortowanie, paginację, filtrowanie, to nie wystarczy "raz" przenieść wiersza, tylko przenieść go zawsze wtedy, kiedy nastąpi zmiana.
  • zwiększa skomplikowanie aplikacji, bo wcześniej była całkowicie server-side, teraz klient przenosi wiersz
  • jest mniej przyjazna silnikom wyszukiwarek, które czytają wczytany html.
  • użytkownik który wyłączy js zobaczy nadal starą tabelkę
  • ciężej przewidzieć zachowanie takiego przenoszenia na innych urządzeniach, np na telefonie, gdzie zachowanie tabelek z pluginów może być inne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1