Aplikacja do pracy magisterskiej

0

Czesc. Niedlugo będę musiał stworzyć aplikacje webową przy użyciu jezyka php do pracy magisterskiej. I tutaj pojawia sie problem jaką tą aplikację stworzyć. Szczerze jakoś nie za bardzo chce mi sie tworzyć aplikacji typu portal społecznościowy, cms, sklep internetowy czy jakaś strona restauracji bo to ogólnie jest to samo. Może podpowiecie mi jaką aplikacje stworzyć jakąś taką ambitniejszą.

1

@phpowiec:

Dziwna ta magisterka, to raczej typowe dla inżynierki
A co będziesz miał w częsci teoretycznej i analitycznej ?

2

Zrób aplikację, która analizuje prace naukowe z różnych dziedzin nauki, wyszukuje w nich różnego rodzaju wykresy, tabele z danymi robi z nich coś w rodzaju fingerpritów po to żeby następnir wyszukiwać korelacje wyników z prac z różnych dziedzin. Takie korelacje to potencjalne miejsca do dalszych badań....

Myślę, że dość ambitne i pozostaje wciąż w uczelnianym świecie :-)

0

Może jakieś porównanie bibliotek generujących pliki PDF?

0

to może trochę lepszy krud

jakiś youtube? tinder? kasyno?

3

Praca magisterska co do zasady powinna mieć znamiona pracy naukowej/badawczej. W związku z tym zainteresowałbym się rozwiązaniem jakiegoś problemu i napisaniu aplikacji webowej żeby zaprezentować wyniki jeżeli już tak bardzo chcesz tą aplikację napisać. Nie zmienia to faktu że istotą twojej pracy jest rozwiązanie jakiegoś problemu i opisanie rozwiązania, a nie stworzenie aplikacji. Sama aplikacja to problem do rozwiązania na pracę inżynierską.

P.S. Czy leci z nami promotor, który dostarcza i akceptuje tematy?

0

A może to być aplikacja konsolowa?

0
markone_dev napisał(a):

P.S. Czy leci z nami promotor, który dostarcza i akceptuje tematy?

Wiodące pytanie

markone_dev napisał(a):

Praca magisterska co do zasady powinna mieć znamiona pracy naukowej/badawczej. W związku z tym zainteresowałbym się rozwiązaniem jakiegoś problemu i napisaniu aplikacji webowej żeby zaprezentować wyniki jeżeli już tak bardzo chcesz tą aplikację napisać. Nie zmienia to faktu że istotą twojej pracy jest rozwiązanie jakiegoś problemu i opisanie rozwiązania, a nie stworzenie aplikacji. Sama aplikacja to problem do rozwiązania na pracę inżynierską.

Zrobienie czegoś w dwóch serwerach SQL , porównanie liczbowe / wydajnościowe
Zrobienie backendu w SQL / NoSQL, ocenia ilosc encji / schem / rekomendacje (obawiam się na tym etapie nie ma się na tyle doświadczenia, ale kto wie)
Zrobienie w praktyce w jednej technologii, ale mocne porównanie kilku w teoretycznej częsci.

1

Uwaga! Podaję tematy:

  • Analiza wydajności nierelacyjnych baz danych w projektach społecznościowych
  • Porównanie wydajności silnika OLAP dla MS SQL Server z bazami typu NoSQL w
    zakresie zapytań analitycznych
  • Analiza porównawcza możliwości relacyjnych baz danych i baz danych typu NoSQL
    w zakresie przechowywania i przetwarzania dużych zbiorów tekstowych
  • Analiza możliwości zastosowania grafowych baz danych do rozwiązywania
    praktycznych problemów teoriografowych dla dużych grafów

P.S. 30 sekund w Google :P Tematy zaczerpnięte z dokumentu opublikowanego na stronie Politechniki Gdańskiej dla roku akademickiego A.D. 2015

0

@phpowiec

Rozwiązanie problemu będzie polegać na stworzeniu dwóch aplikacji takich samych, tylko jedna będzie miała zabezpieczoną bazę danych a druga nie będzie.

O cię! Polska nauka po rozwiązaniu tego problemu się nie podniesie... Ciekawe jaki będzie wniosek z tego badania :D

0
Riddle napisał(a):

A może to być aplikacja konsolowa?

To może z alternatywa MidnightCommander w PHP :-)

0
phpowiec napisał(a):

Czesc. Niedlugo będę musiał stworzyć aplikacje webową przy użyciu jezyka php do pracy magisterskiej. I tutaj pojawia sie problem jaką tą aplikację stworzyć. Szczerze jakoś nie za bardzo chce mi sie tworzyć aplikacji typu portal społecznościowy, cms, sklep internetowy czy jakaś strona restauracji bo to ogólnie jest to samo. Może podpowiecie mi jaką aplikacje stworzyć jakąś taką ambitniejszą.

Nie stworzysz ambitnej(czyli: rozbudowanej) aplikacji webowej w krótkim czasie. A chyba nie chcesz latami pisać tej magisterki. Poza tym - czy musisz napisać aplikację webową? Czy możesz stworzyć zamiast jakąś bibliotekę/tooling?

Pomysły, które mogą być ciekawe:

  • biblioteka do Machine Learning w PHP, no nie wiem, np. do sieci neuronowych
  • własny język programowania, który kompiluje się do PHP i umożliwia korzystanie w przezroczysty sposób z bibliotek pisanych w PHP.
  • wizualny debugger dla PHP

I piszesz pracę magisterską jak rozumiem na informatyce i licencjat/inżynier też miałeś na informatyce? Jeśli tak, to zobacz, że masz (a przynajmniej powinieneś mieć) silny background algorytmiczno-matematyczny i to możesz wykorzystać. I czy w ogóle musisz cokolwiek tam pisać? Przeanalizowanie interpretera PHPa https://github.com/php/php-src pod jakimś kątem też mogłoby być ciekawe.

0

Stworz Przecieki MAturalne 2023, bedziesz mial duuuzo sciagniec

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1