Wartości boolean przy checkboxie

0

Cześć,
proszę o pomoc.
Mam jednego checkboxa, który miałby zwracać wartość 1 przy zaznaczonym a 0 przy odznaczonym.

<input type="checkbox" name="nazwa[]" checked value="1">
<button type="submit" name='insert'>Wyślij</button>

Gdy checkbox jest zaznaczony to nie ma problemu i całość insertuje się do bazy, gorzej, gdy odznaczam, wtedy dostaję błąd:

PHP Warning:  Undefined array key "nazwa" in ...
PHP Warning:  Trying to access array offset on value of type null in ...
<?php	
if (isset($_POST['insert'])) {
    {
    $produkt = $_POST['produkt'];
    $nazwa = $_POST['nazwa'];

  foreach ($produkt as $key => $value){
  $query_run = sqlsrv_query($conn, "INSERT INTO dailyCard (Produkt, Nazwa)
  VALUES ('".$value."', '".$nazwa[$key]."'", array(), array( "Scrollable" => 'keyset' ));
  }
 }

Próbowałem zmienić document.querySelector("input[type=checkbox]"); ale niestety bezskutecznie :/

1

Jeżeli checkbox nie jest zaznaczony to po prostu nie ma $_POST['nazwa']

if (isset($_POST['nazwa']) && is_array($_POST['nazwa']) && isset($_POST['nazwa'][$key])  {
  $nazwaValue = $_POST['nazwa'][$key];
}
else {
  $nazwaValue = 0;
}

.....
VALUES ('".$value."', '".$nazwaValue."'", array(), array( "Scrollable" => 'keyset' ));

2

Te nazwy nazwy[] się tu nie sprawdzą bo po zaznaczeniu przykładowo dwóch pól dostaniesz coś w stylu

[
	'produkt' => [
		'produkt1',
		'produkt2',
		'produkt3',
		'produkt4',
	],
	'nazwa' => [
		1,
		1,
	]
]

Czyli tablicę z której wynika, że dwa pola zostały zaznaczone, ale nie wiadomo które (niekoniecznie pierwsze dwa).
Lepiej spróbować im wprost nadać indeksy:

<form method="GET">
  <input type="text" name="produkt[0]"/>
  <input type="checkbox" name="nazwa[0]"/><br/>
  <input type="text" name="produkt[1]"/>
  <input type="checkbox" name="nazwa[1]"/><br/>
  <input type="text" name="produkt[2]"/>
  <input type="checkbox" name="nazwa[2]"/><br/>
  <input type="text" name="produkt[3]"/>
  <input type="checkbox" name="nazwa[3]"/><br/>
  <input type="submit" value="Wyślij"/>
</form>

i potem

if (isset($_POST['insert'])) { 
    $produkty = $_POST['produkt'];
    $nazwy = $_POST['nazwa'];

    foreach ($produkty as $indeks_produktu => $produkt) {
        $nazwa = $nazwy[$indeks_produktu] ?? '0'; // jeśli nie ma w tablicy to nie zaznaczono
         
        $query_run = sqlsrv_query($conn, "INSERT INTO dailyCard (Produkt, Nazwa)
          VALUES ('" . $produkt . "', '" . $nazwa . "'", [], ["Scrollable" => 'keyset']);
    }
}    
0

A jeszcze lepiej w name przechowywać coś co bezpośrednio będzie wskazywało na jakiś identyfikator danego produktu (przykładowo ID)

0

Tu są inserty więc ciężko żeby produkt miał już jakieś konkretne ID.

0

Nie, czemu. Jeżeli checkboxy tworzone są w oparciu o jakąś listę produktów pobieranych z bazy danych to aż się prosi aby te ID tam przechowywać.

0

Ale autor nie o to pytał. Jest konkretny problem i nie ma co komplikować.

0

Wiem, że nie pytał. Ja tylko wskazałem jakby to można było zrobić właśnie mniej skomplikowanie (zgodnie z tym jak zrozumiałem skrypt jaki podał autor) aczkolwiek jest za mało danych odnośnie tego skryptu żeby wskazać drogę jak można to najlepiej zrobić.

0

To co opisałem wyżej to tylko zarys tego co chciałbym zrobić.

Ogólnie to tak: mam formularz, który ma trzy checkboxy a samych wierszy z tymi checkboxami może być nawet 20.
Coś na zasadzie:
screenshot-20220422083549.png

Ilość w kolumnie "nazwa" jest dynamiczna, ponieważ ile użytkownik doda rekordów do bazy tyle się tu pojawi wierszy.
Później w bazie chciałbym, aby koło każdej zgody było 0 lub 1 w zależności, od wyboru użytkownika więc wydaje mi się, że powyższe rozwiązanie na dynamiczne rzeczy nie zadziała.

4

To jak napisał @etet100 dajesz pętle i generujesz tyle tych checkoxow ile potrzebujesz nadając im indeksy które potem utworzą Ci Tabelę.
Coś w stylu:

input type="text" name="nazwa[0]['zgoda0']"/>
  <input type="checkbox" name="nazwa[0]['zgoda0']"/><br/>

Jeśli chodzi o sprawdzanie zaznaczenia na froncie to tak, każdy musisz sprawdzić czy zaznaczony czy nie sprawdzając czy dany klucz istnieje w tablicy POST.
Zobacz dokumentację Checkbox
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/input/checkbox#value
I zwróć uwagę na zapis:

Note: If a checkbox is unchecked when its form is submitted, there is no value submitted to the server to represent its unchecked state (e.g. value=unchecked); the value is not submitted to the server at all.

0

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale autor napisał: "Ilość w kolumnie "nazwa" jest dynamiczna, ponieważ ile użytkownik doda rekordów do bazy tyle się tu pojawi wierszy." czyli pole nazwa to nie żaden input tylko jakiś tekst pobrany z bazy, to jedna sprawa. Druga, w jaki sposób użytkownik dodaje te rekordy? Czy to polega na tym, że użytkownik dodaje sobie na jakiejś stronie (powiedzmy produkty) a następnie po dodaniu tych produktów (powiedzmy na stronie zgody) może sobie zaznaczać wyrażone zgody przy tych produktach? Rozumiem, że te zgody są indywidualne dla każdego użytkownika ale lista produktów jest wspólna?

Generalnie to nadal za mało informacji co ten skrypt miałby robić.

1

oto rozwiazanie

<input type="hidden" name="nazwa[]" value="0">
<input type="checkbox" name="nazwa[]" checked value="1">
<button type="submit" name='insert'>Wyślij</button>

edit
Jesli masz rozne nazwy to oczywiscie

<input type="hidden" name="nazwa[jeden]" value="0">
<input type="checkbox" name="nazwa[jeden]" checked value="1">
<input type="hidden" name="nazwa[dwa]" value="0">
<input type="checkbox" name="nazwa[dwa]" checked value="1">
<button type="submit" name='insert'>Wyślij</button>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1