Symfony - dodawanie kluczy obcych przez fixtures

0

Cześć. Mam taki problem jak w tytule, próbuję załadować dane wejściowe do tabeli dane wraz z kluczami obcymi, no i właśnie z (foreign keys) mam problem, próbuję to zrobić podobnie jak tu: https://stackoverflow.com/questions/53935586/how-to-load-fixtures-inside-entity-with-2-foreign-keys
ale jednak problem w tym że nie załadowuje repozytoriów, widzę to po tym że odwołanie $this->someRepository->find(17); wyrzuca null a jestem pewien że istnieją dane z tamtej tabeli pod tym id. Wie ktoś może w czym problem?

Dodam tylko że mam na myśli Symfony 5

1

"a jestem pewien że istnieją dane z tamtej tabeli pod tym id" no niestety to zdanie mówi nam, że nawet nie sprawdziłeś czy dane są w tabeli, nie mamy kodu, nie wiemy czy porobiłeś refereencje na bazie, nie wiemy nic. Wątek do kosza

0

Dane w tabeli są na pewno, a co do referencji jest coś takiego w encji.

public function setCountry(Country $country = null)
{
$this->countryId = $country;

    return $this;
}
0

A bo myślałem że robisz zwyczajnie jako model

$travel = Travel;
$travel->country_id = 'heyo';
$travel->save();

albo

$travel = Travel;
$travel->update(['country_id' => 'heyo']);

da sie tak zrobic w ogole ?

0

@chomikowski: właśnie nie, nie ma metody update, można przez set z nazwą pola (klasyczne gettery i settery)

0

jak przez settery to zrob tak

costam set(key, value)  {
$this->key = value;
}

zamiast pisac do kazdego pola setter

0

@chomikowski: heh to wiem ale nie można wpisać z palca jakiegoś inta który jest jakby wartością foreign_keya, tu musi być przekazany obiekt i tu jest problem

0
DonZelo napisał(a):

@chomikowski: heh to wiem ale nie można wpisać z palca jakiegoś inta który jest jakby wartością foreign_keya, tu musi być przekazany obiekt i tu jest problem
ale jesli foregin key masz np string i jest to symbol ze slownika to mozesz go dodac nie jako obiekt tylko musi istniec oczywiscie w tym slowniku ta wartosc bo inaczej nie doda wpisu i moze dlatego nie dodaje ci bo masz zle dodawane obiekty kurde ciekawskie to

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1