Wątek przeniesiony 2020-06-10 02:17 z Ogłoszenia drobne przez furious programming.

Pomoc ze zrozumieniem i napisaniem skryptów

0

Witam, dostałem zadanie z programowania w PHP, które brzmi następująco:
Napisz skrypty, które będą posiadały następującą funkcjonalność:

  1. Oblicza silnię zadanej liczby.
  2. Wyświetli na ekranie co najwyżej 20 kolejnych liczb całkowitych począwszy od 1000 w kolejności malejącej podzielnych przez Twój numer w dzienniku.
  3. Obliczy i wyświetli na ekranie sumę kolejnych 10 liczb całkowitych począwszy od 1.
  4. Wyświetli na ekranie 10 kolejnych parzystych liczb całkowitych począwszy od 2.
  5. Obliczy ilość cegieł w piramidzie o podstawie 10 x 10 cegieł. Skrypt powinien być uniwersalny i pozwalać na obliczanie ilości cegieł o innych podstawach.
  6. Obliczy sumę elementów ciągu arytmetycznego, składającego się ze 100 elementów, z których każdy kolejny jest większy od poprzedniego o 10. Pierwszy element wynosi 5. Skrypt powinien być uniwersalny i pozwalać na obliczanie sumy ciągów składających się z innej ilości elementów.
    Do wykonania jest 6 skryptów, więc wykorzystaj dwie pętle for, dwie pętle while oraz dwie pętle do...while. Możesz sobie wybrać jakie pętle wykorzystasz w danym skrypcie.

Wykonałem skrypty 1, 3 i 4 i na razie mam coś takiego, lecz nie wiem czy są wykonane prawidłowo:

<? 
       $t = 10;
       $silnia = 1;
       for ($i=1; $i<=$t; $i++) {
         $silnia *= $i;
       }
       echo ("$t! = $silnia");

       for($w=2; $w<12; $w++){
        echo 2*$w.;
      }
      
      $sum=1;
      while ($sum < 11;) {
      $sum+=1;
      ++$sum;
      echo $sum
     }
     
  ?>

Nie mam zielonego pojęcia jak wykonać pozostałe 3 skrypty a dopiero zaczynam przygode z programowaniem w php.
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem, jeśli tak będę bardzo wdzięczny.

0

Napisz z czym dokładnie masz problem to na pewno Ci ktoś pomoże. Bo nie chcesz przecież, żeby ktoś Ci gotowca dał, prawda?

0
pesymistycznyoptymista napisał(a):

Napisz z czym dokładnie masz problem to na pewno Ci ktoś pomoże. Bo nie chcesz przecież, żeby ktoś Ci gotowca dał, prawda?

Już nieaktualne bo jakoś sobie poradziłem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1