Inserty w relacji z inną tabelą

0

Dzień dobry, jestem na etapie początkowej przygody z php i bazą danych.
Posiadam dwie tabele w bazie danych:
tabela1 i kolumny: id, t_nazwa
tabela2 i kolumny: id, id_tabela1, t2_adres, t2_opis

Zapytanie w PHPMYADMIN wykonuję następująco:
INSERT INTO tabela1 (t_nazwa) VALUES ('dom');
INSERT INTO tabela2 (id_tabela1, t2_adres, t2_opis) VALUES ('1', 'berlin', 'zielony');
INSERT INTO tabela2 (id_tabela1, t2_adres, t2_opis) VALUES ('1', 'warszawa', 'czerwony');

W ten sposób w tabeli1 przypisuje mi się nowa nazwa "dom" o numerze ID = 1, a w tabeli2 przypisują mi się wartości powiązane z wcześniej dodaną nazwą (numerem ID = 1).
W jaki sposób mogę osiągnąć ten sam efekt tworząc formularz php ?

0

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, napisałem taki formularz:

<?php if(isset($_POST['submit'])) { $result = mysqli_query($mysqli, "INSERT INTO tabela1 (t_nazwa) VALUES ('".$_POST["t_nazwa"]."')"); }?>

<form method="post" action="">
<input type="text" name="t_nazwa">
<input type="submit" name="submit" value="DODAJ">
</form>

Dodając w ten sposób dodaję do bazy danych wartość wpisaną w t_nazwa, teraz żeby dodać wartości do tabeli2 powiązane z tabelą1 to muszę ponowić to zapytanie ?

0

Podałem linka. Wyobraź sobie, że są tam przykłady.

0
Marcin.Miga napisał(a):

Podałem linka. Wyobraź sobie, że są tam przykłady.
Dzięki, sprawdziłem i działa.

Czy mógłbyś mi pomóć jeszcze w jednej sprawie ?
W jaki sposób mogę dodać do już istniejącego ID w pierwszej tabeli nowy wpis, który będzie powiązany z tym konkretnym ID ?
Poniżej mój kod:
tabela_1
id, nazwa
1, Test
2, Test2

tabela_2
id, tabela_1_id, kolor
1, 1, czerwony
2, 1, zielony
3, 2, brazowy


<?php
 if(isset($_POST['submit']))
 {
 $query = "INSERT INTO tabela_1 (nazwa) VALUES ('".$_POST["nazwa"]."')";
 $mysqli->query($query);

 $ins_id = $mysqli->insert_id;
 $query2 = "INSERT INTO tabela_2 (tabela_1_id, kolor) VALUES ('$ins_id', '".$_POST["kolor"]."')";
 $mysqli->query($query2);

 $mysqli->close();
 }
 ?>

    <form method="post" action="add.php">
        <select>

            <?php $query = "SELECT * FROM tabela_1 ORDER BY nazwa ASC";
            $result = mysqli_query($mysqli, $query);
            $sno = 1;
            while ($pokaz = mysqli_fetch_array($result))
            {
            $id = $pokaz['id'];
            $nazwa = $pokaz['nazwa'];
            ?>
            <option value="<?php echo $id;?>"><?php echo $nazwa;?></option>

            <?php $sno ++; }?>
        </select>

        <input type="text" name="kolor">

        <input type="submit" name="submit" value="ADD">
    </form>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1