Używanie api w Laravelu

0

Witam, tworzę aplikację w Laravelu opartą o zewnętrzne api. Stworzyłem pod to controller oraz model. Posiadam podstawy Laravela, lecz zawsze główkuję nad najprostszymi rzeczami. Moje pytami brzmi: czy połączenie z obiektem RestClient mam nawiązać w funkcji __construct() controllera czy też w każdej funkcji oddzielnie? Będę miał bardzo dużo zapytań i chciałbym, żeby to było optymalne. Z góry dziękuję za pomoc!

1

Czy masz na myśli autoryzację?
Raczej rozbijaj wszystko. W kontrolerze powinieneś mieć tylko jakieś podstawowe czynności obsługujące HTTP a w jakichś oddzielnych klasach obsługę połączeń do API.

0

Biblioteka api firmy jest w vendorze ale gdzieś muszę się z nią połączyć prawda? Właśnie nie za bardzo wiem gdzie....

0

Zakładam, że ta biblioteka: https://github.com/nathanmac/laravel-restclient
Opis instalacji nie jest wystarczający, żebyś skonfigurował sobie samodzielnie?

0

Jak chcesz szybko to też zoba Lumena (to samo co larwa, bez zbędnych pierdół):
https://lumen.laravel.com/
https://auth0.com/blog/developing-restful-apis-with-lumen/

0
.__. napisał(a):

Zakładam, że ta biblioteka: https://github.com/nathanmac/laravel-restclient
Opis instalacji nie jest wystarczający, żebyś skonfigurował sobie samodzielnie?

Nie ta biblioteka. Biblioteka udostępniona przez firmę. Z biblioteką łączę się poprzez new RestClient - pytanie w którym miejscu kodu MVC powinienem się autoryzować z tym api?

1

A jak ma wyglądać działanie Twojej aplikacji? Czy chcesz aby ktoś wszedł na stronę i wywołał jakaś akcję?
Jeśli tak to np. w metodzie np. index() w kontrolerze połącz się z tym API.

1

W kontrolerze lub serwisie

0
jurek1980 napisał(a):

A jak ma wyglądać działanie Twojej aplikacji? Czy chcesz aby ktoś wszedł na stronę i wywołał jakaś akcję?
Jeśli tak to np. w metodzie np. index() w kontrolerze połącz się z tym API.

Pobranie danych i dodanie ich do bazy danych.

0

Ja bym rozważył jednak pobieranie danych jakimś taskiem i automatyczne dodawanie danych do Twojej bazy a jak już w Twojej aplikacji wyświetlał dane z Twojej bazy.
https://laravel.com/docs/7.x/scheduling

0

Po kiego grzyba pchać się w g**no jakim jest MVC/MVCC? Bo to teraz trendy? Pierdzielić mody; rób poprawnie. Czyli czyste PHP (5.x; 7 jest zjeb***) i wszystko ok.
Nie jestem fanką frameworków. Wyłączają myślenie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1