Sprawdzenie czy liczba się kończy cyframi 05

0

Tak jak w temacie, jak sprawdzić w php czy zmienna $liczba kończy się cyframi '05', tak, że gdy jest to liczba niecałkowita z przecinkiem i się kończy na 05 to żeby też zaliczało. Z tego co wiem należy użyć operatora modulo (%). Proszę o pomoc

1

Nie wiem jak w PHP, ale w większości języków pewnie też by przeszło skonwertowanie wartości do stringa, i sprawdzenie czy dwa ostatnie znaki to kolejno '05'.

1

A napisałeś coś czy w ogóle nie wiesz jak się za to zabrać?

0
jurek1980 napisał(a):

A napisałeś coś czy w ogóle nie wiesz jak się za to zabrać?

Nie wiem jak się za to zabrać, wiem tylko że coś z %

0

Chodzi właśnie o to jak sprawdzić te dwie ostatnie liczby, jestem początkujący i się uczę w sumie php od tygodnia

0

No to zadanie do szkoły ale nie jakieś na ocenę tylko żebyśmy przećwiczyli

1

Wiesz jak działa modulo? Zwraca resztę z dzielenia.
Czyli przy dzieleniu 5/4 mamy 1.
Twój problem to spawdzenie czy liczba kończy się na 05.
Zadaj sobie pytanie jakie liczby spełniają ten warunek.
Przykład:
105,
205,
305,
405,
...
1105,
...
2205
...
Zobacz czy widzisz tu jakąś prawidłowość.

2
if (($x % 100) == 5) { //...

Czy jakoś tak, nie koduję w tym więc mogłem coś pomylić. Przyjąłem odważne założenie, że chodzi ci o postać dziesiętną. :)

3

Nie dam głowy, czy to wywoła automatyczną konwersję na string, ale powinno:

if (substr($liczba, -2) == "05") zrób coś...
0

To zrobiłem i w razie czego będę miał to ale raczej nauczycielce będzie chodzić o to z %

0

Dzięki za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1