Czy warto do cookie wrzucać obrazki w celu zaoszczędzenia transferu danych?

0

Pytanie proste jak drut. Ale odpowiedź już nie musi być taka prosta. Jak myślicie. Po prostu przeglądnąłem swoje cookies po 2 tygodniach od postawienia noweg linuxa w firefoxie a tu 229 MB. A czemu tak dużo? Nie mogę podglądnąć detali z poziomu firefoxa (a może mogę tylko nie umiem) ale pewnie niektóre strony pakują w cookies jak leci. Proszę o jakąś opinię na ten temat starszych i bardziej doświadczonych. Dziękuję. Pozdrawiam.

Kuba

0

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem i raczej jest to mało prawdopodobne, żeby ktoś tak robił. Zamiast ładować grafiki do cookies można przygotować jeden obrazek z wszystkimi grafikami, tzw sprite i po sprawie. Po drugie jest przecież cache, który można ustawić na dowolny okres czasu, więc raz załadowana grafika nie będzie ponownie przesyłana dopóki jest w cache lub zostanie wymuszone jej przeładowanie. Po trzecie cookies mają swoje ograniczenia i nie można do nich ot tak ładować czego popadnie.
Oprócz tego jest też kwestia jak później wczytać takie grafiki na stronie. Konieczny byłby jakiś skrypt, który odczyta cookie i załaduje zawartość w odpowiednim miejscu, jakiś mechanizm sprawdzający czy grafika w ogóle istnieje w ciasteczku lub czy wymaga odświeżenia / usunięca.
Wątpię, żeby ktokolwiek robił coś takiego. W mojej opinii takie rozwiązanie jest mało praktyczne i bez sensu.

0

Cookie mają cokolwiek oszczędzać? A to nie jest tak, że cookiesy są przesyłane przy każdym żądaniu (o HTMLe, CSSy, JSy, obrazki itd)? Po co przesyłać obrazki przy każdym żądaniu?

0
freemp3 napisał(a):

... jest przecież cache, który można ustawić na dowolny okres czasu, więc raz załadowana grafika nie będzie ponownie przesyłana dopóki jest w cache lub zostanie wymuszone jej przeładowanie. Po trzecie cookies mają swoje ograniczenia i nie można do nich ot tak ładować czego popadnie.

Przepraszam ale nie pozostaje mi innego jak tylko poruszyć dwie kwestie. Kwestia pierwsza: Co to jest cache, jak działa cache, jak sprawdzić ustawienia tego jak działą cache na serwere, jak zmienić ustawienia cache-u działającego na serwerze, tak żeby paswoał do naszych wymogów. Wystarczy mi link gdzie sobie można o tym poczytać.

Kwestia druga: jakie są limity i ustalenia i ograniczenia i w ogóle obowiązująca konwencja w php, pakowania zmiennych w $_COOKIE? Słyszeliście o "Potworze ciasteczkowym"? Dodać grafikę? (Dziękuję za odpowiedź!)

1

po pierwsze to ty powiedz, jak sprawdziłeś tę zajętość, bo jeśli sobie znalazłeś folder firefoxa w dokumentach lub po prostu w ustawieniach zobaczyłeś, że tyle danych jest zapisane to to jest właśnie cache, czyli przeglądarka sobie zapisuje np obrazki z ostatnio przeglądanych witryn tak by przy ponownym wejściu już tego nie pobierać. Jak uzna, że że jest to nie potrzebne bo nie wracasz tam to usunie. To jest wewnętrzny mechanizm każdej przeglądarki i jest to od zawsze. Kiedyś firefox potrafił rezerwować tak sobie kilka gb dziś to jest max 300mb więc nie sądzę, żeby taka wartość komukolwiek przeszkadzała.

1

Wyszukiwarka: "Cache"
Pierwszy wynik: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_podr%C4%99czna
Resztę znajdziesz na podobnej zasadzie. Miłej lektury :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1