Żądanie typu GET z użyciem Ajaxa z Laravelem

0

Php:

//web.php
Route::get('/tutorials/{tutorialId}', 'CommentController@index');

//kontroler
.
.
.
public index($tutorialId)
    {
        return Comments::where('tutorialId', $tutorialId)->get();
    }

JS:

$(document).ready(function(){
    $('.showCommentsButton').click(function(){
      $.ajaxSetup({
          headers: {
      'X-CSRF-TOKEN': $('meta[name="csrf-token"]').attr('content')
      } });

      let id = 1;

      $.ajax({
          url: "/showComments/" + id,
          method: 'GET',
          data: {tutorialId:id},
          success: function(data){
              alert(data);
          }
      });
    });
});

1.Token csrf przy żądaniu typu GET chyba nie jest potrzebny?

Chciałbym wysłać żądanie typu GET przy pomocy AJAXA, a obsłużyć je w metodzie kontrolera poprzez pobranie stosownych rekordów. Niestety otrzymuję błąd: "500 (Internal Server Error)", co ciekawe jeśli w web.php zamiast przekierowania do kontrolera użyję funkcji anonimowej i zwrócę np. jakiegoś stringa to błędu nie ma.

2.Co może być nie tak? Przejrzałem masę poradników i odpowiedzi, ale ciągle nie mogę dojść do rozwiązania.

2

A może byś zerknął do logów co dokładnie się wywala? W laravelu masz bogate logi błędów.

0
mr_jaro napisał(a):

A może byś zerknął do logów co dokładnie się wywala? W laravelu masz bogate logi błędów.

Nie wiedziałem o istnieniu tego pliku, ale mam nadzieję, że o to chodzi

[2019-05-02 18:16:24] local.ERROR: syntax error, unexpected 'index' (T_STRING), expecting function (T_FUNCTION) or const (T_CONST) {"exception":"[object] (Symfony\\Component\\Debug\\Exception\\FatalThrowableError(code: 0): syntax error, unexpected 'index' (T_STRING), expecting function (T_FUNCTION) or const (T_CONST) at C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\app\\Http\\Controllers\\CommentController.php:11)
[stacktrace]
#0 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\composer\\ClassLoader.php(322): Composer\\Autoload\\includeFile('C:\\\\xampp\\\\htdocs...')
#1 [internal function]: Composer\\Autoload\\ClassLoader->loadClass('App\\\\Http\\\\Contro...')
#2 [internal function]: spl_autoload_call('App\\\\Http\\\\Contro...')
#3 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Container\\Container.php(790): ReflectionClass->__construct('App\\\\Http\\\\Contro...')
#4 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Container\\Container.php(667): Illuminate\\Container\\Container->build('App\\\\Http\\\\Contro...')
#5 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Container\\Container.php(615): Illuminate\\Container\\Container->resolve('App\\\\Http\\\\Contro...', Array)
#6 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Application.php(757): Illuminate\\Container\\Container->make('App\\\\Http\\\\Contro...', Array)
#7 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Route.php(233): Illuminate\\Foundation\\Application->make('App\\\\Http\\\\Contro...')
#8 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Route.php(833): Illuminate\\Routing\\Route->getController()
#9 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Route.php(794): Illuminate\\Routing\\Route->controllerMiddleware()
#10 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Router.php(693): Illuminate\\Routing\\Route->gatherMiddleware()
#11 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Router.php(673): Illuminate\\Routing\\Router->gatherRouteMiddleware(Object(Illuminate\\Routing\\Route))
#12 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Router.php(657): Illuminate\\Routing\\Router->runRouteWithinStack(Object(Illuminate\\Routing\\Route), Object(Illuminate\\Http\\Request))
#13 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Router.php(623): Illuminate\\Routing\\Router->runRoute(Object(Illuminate\\Http\\Request), Object(Illuminate\\Routing\\Route))
#14 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Router.php(612): Illuminate\\Routing\\Router->dispatchToRoute(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#15 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Kernel.php(176): Illuminate\\Routing\\Router->dispatch(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#16 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Pipeline.php(30): Illuminate\\Foundation\\Http\\Kernel->Illuminate\\Foundation\\Http\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#17 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\fideloper\\proxy\\src\\TrustProxies.php(57): Illuminate\\Routing\\Pipeline->Illuminate\\Routing\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#18 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Pipeline\\Pipeline.php(163): Fideloper\\Proxy\\TrustProxies->handle(Object(Illuminate\\Http\\Request), Object(Closure))
#19 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Pipeline.php(53): Illuminate\\Pipeline\\Pipeline->Illuminate\\Pipeline\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#20 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\TransformsRequest.php(21): Illuminate\\Routing\\Pipeline->Illuminate\\Routing\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#21 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Pipeline\\Pipeline.php(163): Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\TransformsRequest->handle(Object(Illuminate\\Http\\Request), Object(Closure))
#22 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Pipeline.php(53): Illuminate\\Pipeline\\Pipeline->Illuminate\\Pipeline\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#23 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\TransformsRequest.php(21): Illuminate\\Routing\\Pipeline->Illuminate\\Routing\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#24 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Pipeline\\Pipeline.php(163): Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\TransformsRequest->handle(Object(Illuminate\\Http\\Request), Object(Closure))
#25 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Pipeline.php(53): Illuminate\\Pipeline\\Pipeline->Illuminate\\Pipeline\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#26 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\ValidatePostSize.php(27): Illuminate\\Routing\\Pipeline->Illuminate\\Routing\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#27 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Pipeline\\Pipeline.php(163): Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\ValidatePostSize->handle(Object(Illuminate\\Http\\Request), Object(Closure))
#28 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Pipeline.php(53): Illuminate\\Pipeline\\Pipeline->Illuminate\\Pipeline\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#29 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\CheckForMaintenanceMode.php(62): Illuminate\\Routing\\Pipeline->Illuminate\\Routing\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#30 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Pipeline\\Pipeline.php(163): Illuminate\\Foundation\\Http\\Middleware\\CheckForMaintenanceMode->handle(Object(Illuminate\\Http\\Request), Object(Closure))
#31 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Routing\\Pipeline.php(53): Illuminate\\Pipeline\\Pipeline->Illuminate\\Pipeline\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#32 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Pipeline\\Pipeline.php(104): Illuminate\\Routing\\Pipeline->Illuminate\\Routing\\{closure}(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#33 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Kernel.php(151): Illuminate\\Pipeline\\Pipeline->then(Object(Closure))
#34 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\vendor\\laravel\\framework\\src\\Illuminate\\Foundation\\Http\\Kernel.php(116): Illuminate\\Foundation\\Http\\Kernel->sendRequestThroughRouter(Object(Illuminate\\Http\\Request))
#35 C:\\xampp\\htdocs\\scholarship\\public\\index.php(55): Illuminate\\Foundation\\Http\\Kernel->handle(Object(Illuminate\\Http\\Request))
1

No i nadal nie widzisz błędu? :) zapomniałeś słowa "function"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1