usuwanie pół zaznaczonych (checkbox)

0

Czy da się zrobić tak że jak zaznacze checkbox i kline na przycisk usuń wybrane to można go usunąć?

kod koszyk.php:

    <?php


unset($_SESSION['koszyk']["-----"]);

foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value) 
{
echo '<label>';
echo '<input type="checkbox" name="kod"/>';
echo '"'.$value.'"<br />';
echo '</label>';
}

?>
<input type="submit" name="kod" value="usuń wybrane">
	</form>
  </body>
</html>
0
unset($_SESSION['koszyk']["-----"]);

Co to robi?

Odnośnie samego problemu:

if (isset($_POST['do_usuniecia']))
{
  foreach ($_POST['do_usuniecia'] as $keyToRemove)
  {
    unset($_SESSION['koszyk'][$keyToRemove]);
  }

  $_SESSION['koszyk'] = array_values($_SESSION['koszyk']); // poczytaj jak działa `array_values` i zastanów się, jakie ma tutaj znaczenie
}

foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value) 
{
  echo '<label>';
  echo '<input type="checkbox" name="do_usuniecia" value="'. $key .'"/>';
  echo '"'.$value.'"<br />';
  echo '</label>';
}
0
Patryk27 napisał(a):
unset($_SESSION['koszyk']["-----"]);

Co to robi?

A bo z poprzedniej strony mam z echa 5 pazu które musze wywalić aby mi nie dodawało ich i nie wyswietlało jako pierwsze ponieważ Od razu chce mieć te moje kody :D

0

Dlaczego nazwałeś to pięcioma pauzami?

0


a jak nacisne przycisk to pojawia sie kod, który jest przesyłany $_SESSION i wyswietlany w pliku koszyk.php

no i te pauzy muszą być ponieważ pożniej gdy user wybierze kod swojego produktu jest to porównywane z kodam które istnieją w bazie, jezeli kod istnieje to kieruje usera do działu sprzedazy a jesli nie to do działu technologii

0

Tylko to coś od ciebie to nie działa :(

0

Ad 1: W żaden sposób nie odpowiedziałeś na moje pytanie: dlaczego nazwałeś tamto pięcioma pauzami?

Ad 2: "nie działa" można usłyszeć od pani w okienku w ZUSie - opisz konkretnie co się (nie)dzieje.

0

Ad 1. To jak dodałem to unset z tymi pauzami, to gdy wejdzie pierwszy raz user na strone glowną w ktrorej wybiera produkt jaki mu pasuje z list rozwijalnych, to zanim tego dokona to wyswietlaja mu sie pauzy z tego echa:

 echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["typ_oslonki"].'</b>'.'</font>';
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["dod_typ_oslonki"] . "-".'</b>'.'</font>';
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["kolor"] . "-".'</b>'.'</font>';
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["kaliber"] . "-".'</b>'.'</font>';
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["pakowanie"];
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["dodatki"] . "-".'</b>'.'</font>';
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["metry"] . "-".'</b>'.'</font>';
  echo '<font size="6" color="blue">'.'<b>'.@$_POST["gatunek"] . '<br/>'.'</b>'.'</font>';
  @$p = $_POST["typ_oslonki"] . $_POST["dod_typ_oslonki"] . "-".$_POST["kolor"] . "-".$_POST["kaliber"] . "-". $_POST["pakowanie"].$_POST["dodatki"] . "-".$_POST["metry"] . "-".$_POST["gatunek"];

muszą tak pozostać poniewaz kod ktory wyswietla sie userowi jest porównywany z kodami ktore sa w bazie i userowi wyswietla sie odpowiedni komunikat.

Ad 2 dodalem to co napisales po zaznaczeniu checkboxów i klknieciu przycisku usun wybrane nic się nie dzieje ino checkboxy sie odznaczaja. Ja potrebuje jezeli rozumiesz to po zaznaczeniu i kliknieciu usun usuwa wybrany kod ze strony,

0

Przejdź jakiś normalny kurs html'a,css'a i php'a (koniecznie w tej kolejności) - bo tag <font size="6" color="blue"> jest tak deprecated, że głowa mała. Dowiedz się jak działa sesja, jak działa komunikacja w necie (http). Skoro piszesz kod to dowiedz się, co robi dana instrukcja, bo takiego zoo (@ których użyłeś) to już nie widziałem X lat.

Zmienne dawaj po angielsku, odseparuj warstwę wizualna od logiki, pozamykaj to w funkcje, naucz się korzystać z funkcji sprintf

0

proszę podaj linki do "normalnych" według ciebie kursów html, css i php

0

O to że za kilka godzin, albo za kilka dni napotkasz kolejny problem i wrzucisz tu posta. A to o co pytasz to są podstawy - tak jakbyś na forum matematycznym pytał o to jak się wykonuje obliczenia na ułamkach. Poza tym jak już pisałem, mieszasz logikę z widokami - piszesz kod strukturalnie w chyba najgorszy możliwy sposób. Zainteresuj się tym jak działają funkcje (o OOP już nie będę na tym etapie wspominał nawet)

Nie chcę abyś odczytywał to jako czepianie się - tylko dobre porady, które pomogą Ci się uczyć samemu - bo obecnie mam wrażenie, że z każdym problemem piszesz od razu tutaj.

0

przyznam ci racje, bo suma sumarum jak czegoś nie wiem to wy mi pomagacie

0

jesli to nie jest jakiś projekt do szkoły to weź framework php, od razu masz MVC, uczysz się dobrych praktyk i jest to mniej męczące niż walka od podstaw

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1