Ja podzielić string według daty

0

Mam taki pytanie przykładowo mamy stringi takie jak tomek 201801 był na wakcjach 201703 na

I teraz po podziale ma być tak
string1 tomek
string 2 był na wakcjach
string3 na
i teraz bym chciał żeby te zmienne zawierające czas tez były gdzieś przechowane

0

Wyrażenie regularne powinno dać radę.

0

https://www.regextester.com/96683

Zamienić myślniki na dwukropki :)

0

Ja zapomniałem dodać, że mam jeszcze datę w takim formacie 2017-01-01 2200
I teraz drugi jak powinien wyglądać czyli ten '${1}1,$3' jestem słąby z tych regexów,

0

Stworzyłem coś takiego (\d{4}-\d{2}-\d{2} \s \d{2}:\d{2}:\d{2}), ale to nie działa

Tylko nie wiem czy dobrze, ale jeszcze trzeba podać coś takiego coś w tym stylu ${1}1,$3 i nie wiem jak się za to zabrać.

2

Ja bym zrobił coś takiego:

$re = '/(\d{4}:\d{2}:\d{2} \d{2}:\d{2}:\d{2})|(\d{4}-\d{2}-\d{2} \d{2}:\d{2}:\d{2})/';
$str = '1921:11:11 12:12:23 abcdcasdc 1921-11-11 12:12:23 efgh';

preg_match_all($re, $str, $matches, PREG_SET_ORDER, 0);

// Print the entire match result
var_dump($matches);

Masz 2 grupy różne co powinno Ci zwrócić w array 2 typy dat w zależności od tego co zostanie wyszukane.

0

$dane="tomek 201801 był na wakcjach 201703"
$l[0]=substr("$dane",0,5); //tomek
$l[1]]=substr("$dane",18,26); //byla na wakacjach 201703
$l[2]=substr("$dane",7,10);//201801

0

Co wy w tym php nie macie string.Split(char)?

0

$dane="tomek 201801 był na wakcjach 201703"
$l[0]=substr("$dane",0,5); //tomek
$l[1]]=substr("$dane",18,26); //byla na wakacjach 201703
$l[2]=substr("$dane",7,10);//201801


A jak przykładowo będa takie dane "Jan był był zcz 2019-04-04 12:00:00 na"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1