[PHP] Sortowanie tablic wielowymiarowych problem więcej niż 2 argumenty

0

Przy dwóch argumentach dokonuje sortowania, ale jak próbuję z czterema, to coś mi nie wychodzi.

function porównaj_punkty(          $a_suma_punktów,
							 $b_suma_punktów,
							 $c_suma_punktów,
							 $d_suma_punktów) 
							// $e_suma_punktów, 
							// $f_suma_punktów, 
							// $g_suma_punktów, 
							// $h_suma_punktów, 
							// $i_suma_punktów, 
							// $j_suma_punktów)
									{
								        if ($a_suma_punktów[2] == $b_suma_punktów[2])						
											{	
											return  0; 	
											}
										else if ($a_suma_punktów[2] < $b_suma_punktów[2])
											{
											return 1;
											}	
										else 
											{
											return -1;												   
											}
 
										if ($c_suma_punktów[2] == $d_suma_punktów[2]) 
											{	
											return  0; 	
											}
										else if ($c_suma_punktów[2] < $d_suma_punktów[2])
											{
											return 1;
											}	
										else 
											{
											return -1;												   
											}
										if ($a_suma_punktów[2] == $c_suma_punktów[2]) 
											{	
											return  0; 	
											}
										else if ($a_suma_punktów[2] < $c_suma_punktów[2])
											{
											return 1;
											}	
										else 
											{
											return -1;												   
											}
										if ($b_suma_punktów[2] == $d_suma_punktów[2]) 
											{	
											return  0; 	
											}
										else if ($b_suma_punktów[2] < $d_suma_punktów[2])
											{
											return 1;
											}	
										else 
											{
											return -1;												   
											}
									}
0

A docelowo możesz nam wytłumaczyć co to ma sortować? To są jakieś tablice?

0

dzięki już sobie poradziłem, należało stworzyć zmienne uniwersalne... docelowo tablicę wielowymiarową.
Pozdrawiam,

0

Mam nadzieję, że to tylko przykład, a normalnie nie używasz ani polskich nazw funkcji, ani tym bardziej polskich znaków diakrytycznych? W programowaniu polecam używać nazwy funkcji, zmiennych etc po angielsku. W innym języku powinny być jedynie komentarze do kodu i dane którymi program operuje.

0
TomRZ napisał(a):

W innym języku powinny być jedynie komentarze do kodu i dane którymi program operuje.

no jednak się nie zgodzę, potem np. ściągam sobie przykładowy kod z githuba, a tam komenty po chińsku :)

0

Dobry programista nie potrzebuje komentarzy, żeby pojąć kod :P

3

Odnośnie tematu głównego, to proponuję jednak zapoznać się z podstawowymi algorytmami sortowania. Pewnie przewinęło się tego przez forum, ale tutaj też można sobie coś przyswoić: http://www.algorytm.org/

Jeśli chodzi o komentarze, to muszą być i powinny być również po angielsku. Chociażby dla tego, że nie wszystko w informatyce da się łatwo przetłumaczyć. Poza tym jak jest okazuje się, że po roku czy dwóch trzeba sprawdzić dlaczego coś działa i czy działa tak jak powinno, to komentarz to skarb.

0

prr... no błagam, ani ze mnie programista, ani tym bardziej dobry i bez ogonków się gubię, a także wolę mieć zrozumiały komentarz, aniżeli zastanawiać się... what does it mean?
Jeśli chodzi o ściągawkę, to świetny materiał, dzięki!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1