PHP tworzenie tablicy

0

Cześć,

Potrzebuję utworzyć tablicę która będzie wyglądała następująco.

[
[
    'el1' => 'wartosc1',
    'el2' => 'wartosc2',
    'el3' => 'wartosc3',
],
[
    'el1' => 'wartosc1',
    'el2' => 'wartosc2',
    'el3' => 'wartosc3',
],
]

napisałem coś takiego problem pojawia się taki że do tej tablicy zapisuję się tylko ostatnia wartość, czyli dane do tablicy nie są dopisywane tylko nadpisywane.

    $records = $conn->prepare("SELECT user FROM users");
    $records->execute();

    if($records->rowCount() > 0){
        while($results = $records->fetch(PDO::FETCH_OBJ)){

            $user= (explode('|', $results->user));

            $data = [
                'el1' => $user[0],   // 
                'el2' => $user[1],   // 
                'el3' => $user[2]    // 
            ];

        }
    }

jest tu funkcja explode dlatego że dane są zapisane w postaci stringa: wartosc1|wartosc2|wartosc3

wie ktoś jak utworzyć taką tablicę ?

1
 $data[] = [
                'el1' => $user[0],   // 
                'el2' => $user[1],   // 
                'el3' => $user[2]    // 
            ];
0

A wie ktoś może jak z takiej tablicy usunąć powtórzenia ?

[
[
    'el1' => 'wartosc1',
    'el2' => 'wartosc2',
    'el3' => 'wartosc3',
],
[
    'el1' => 'wartosc1',
    'el2' => 'wartosc2',
    'el3' => 'wartosc3',
],
]

chodzi mi o to że jak wyświetlam to pętlą foreach to żeby mi się nie wyswietlała więcej razy tasam wartość.

0

Uzyj sobie funkcji 'array_unique' na kazdej tablicy przed jej wyswietleniem, powinno usunac duplikaty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1