Symfony 3 FOSUserBundle - role

0

Hej,
Przyszło mi po paru projektach w Springu napisać coś w Php a konkretnie w Symfony 3.
Postawiłem środowisko wraz ze świeżym frameworkiem + dorzuciłem Bundla z tematu.
Wole zapytać tych co już w tym stacku coś zjedli. Czy ten Bundle pozwala na kreację swoich ról? W konfigu są tylko ROLE_ADMIN, ROLE_USER. Czy to tylko taki boilerplaite czy mógłbym też swobodnie, bez nadpisywania czegokolwiek, pakować ROLE_MycustomeName, etc...?
A może ktoś z Was miałby taką wstępną bazówkę, którą mógłby udostępnić?
Pozdrawiam

0

Możesz, w security.yml dodajesz swoje role i tyle.

0

Możesz tyle ról zrobić ile chcesz i jakie chcesz. Jak kolega wyżej napisał. security.yml daje sporo możliwości.

0

To jest dobre info. Dzięki.
Widzę, że user register zapisuje usera bez żadnej roli. Trzeba to rozszerzyć i wrzucić do db zserializowane role jeśli dany user ma mieć ich więcej.

0

Jak już jesteśmy w tym temacie, to mam pytanie. Dlaczego Symfony w taki (dziwny dla mnie) sposób zapisuje role? Czemu np. nie w modelu users:roles:permissions? Ma to jakieś ukryte zalety (oprócz prostoty), których nie dostrzegam? @Pabloss

: to relacja n:n

0

@Desu nie wiem czy to jest pytanie, które można kierować do kogokolwiek z forum :) Raczej do "CTO" tego frameworka :)
Ponawiam prośbę, czy ktoś z Was miałby bazówkę z takim wstępnym skustomizowanych Bundlem, gdzie możemy nadawać role, etc...

0

Tutaj możesz poszukać http://knpbundles.com

0
Desu napisał(a):

Jak już jesteśmy w tym temacie, to mam pytanie. Dlaczego Symfony w taki (dziwny dla mnie) sposób zapisuje role? Czemu np. nie w modelu users:roles:permissions? Ma to jakieś ukryte zalety (oprócz prostoty), których nie dostrzegam? @Pabloss

: to relacja n:n

Fakt, to dziwny sposób, ale idzie się przyzwyczaić. Swoją drogą nie musisz korzystać z FUB, możesz sam napisać mechanizm nadawania ról. Z Fos User Bundle może być problem ze stylowaniem formularza.

0

Nie ma żadnych problemów z stylowaniem, wystarczy nadpisać hierarchię widoków i tlumaczenia w resources.

@Desu w sumie to się nad tym nie zastanawiałem nigdy :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1