Zmiana wersji php w pliku htaccess

0

Cześć,
przejdę od razu do rzeczy,
w .htaccess mam taki kod:

 <FilesMatch ".(inc|php|php3|php4|php5|php53|php54|php6|phtml|phps)$">
    AddHandler x-httpd-php70 .php
</FilesMatch>

zmienia to php na 7. Chciałbym jednak wersie 5.6. Logika nakazuje zmienić liczbe 70 na 56 za komendą AddHandler ale to nie działa.
Niestety nie znam dobrze php a podejrzewam że to linijka wyżej powoduje takie działanie.
Jak m wyglądać kod by zamienić na wersje 5.6?

0

Musisz zainstalować php 5.6 i ustawić odpowiednio apache

0

administrator serwera upgrade'ował php z 5.2 na 7 choć prosiłem o 5.6. Nie wiem jak to wygląda po jego stronie ale tylko moja subdomena wymaga 5.6 (szablon w wordpress) raczej tego w apach'u nie zmieni bo reszta stron stoi na 5.2. Najwyraźniej z jakiś powodów widzi w tym problem by podnieść wszystko.

Czyli bez w grę jedynie wchodzi prośba o instalacje php 5.6 i wtedy będę mógł to zmienić?

@Edit: php7 nie zachowuje kompatybilności wstecznej z poprzednimi wersjami? Szablon na 5.6 działa bez zarzutu, na 7 już nie.

1
introo napisał(a)

php7 nie zachowuje kompatybilności wstecznej z poprzednimi wersjami?
Fakt, niezmiernie ciężko natrafić na ten niewyobrażalnie źle opisany oraz nieprawidłowo otagowany artykuł: http://php.net/manual/en/migration70.incompatible.php :P

Co do problemu: jeśli zaktualizował PHP, to ot tak sobie nie możesz wersji przełączać, musisz pisać z administratorem serwera.

1

Twój kod mówi: "Apache, proszę, obsługuj te pliki phpem w wersji 5.6". Ale jeżeli Apache nie ma zarejestrowanego php 5.6 to niestety nie obsłuży tego

0

Okej, dzięki za odpowiedz ;-)

0

na hekko sam sobie dobierasz wersję jednym klikiem, nie wiem skąd wy macie te hostingi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1