Sortowanie wyników usort po pobraniu z bazy

0

Witam serdecznie,

Chce napisać funkcje usort, która wyświetli mi już posortowane wyniki na stronie do tej pory próbowałem coś sklecić ale nie wychodzi za bardzo nic. W tym momencie wyświetla mi raporty 0-10 wg ID raportu przez ORDER BY a chce, aby wyświetlało od A-Z poprzez usort. Wiem też, że mogę to zrobić poprzez opcję ORDER BY i działa w ten sposób ale zależy mi bardziej żeby wyświetlić to przez usort. Aktualnie napisałem coś takiego ale nic się nie zmienia na stronie:

        usort($resultList, function($identifier, $title) {
            return strcmp($identifier[identifier], $title[title]);
        });

Nie rozumiem też do końca jak dobrze napisać tą funkcję bo nigdzie nie mogłem znaleźć dobrego opisu fajnie by było gdyby ktoś przy okazji mi to wytłumaczył.
Pozdrawiam!

1

Dlaczego tak bardzo zależy Ci na sortowaniu w PHP?
Wszystko związane z pobieraniem rekordów oraz ich sortowaniem zawsze powinieneś przerzucać na bazę danych, która została stworzona w tym właśnie celu.

Odnośnie kodu: uasort + powinieneś odnosić się do indeksów tablicy wykorzystując apostrofy ($title['title']).

0

Bo wiem, że jest taka opcja i chce ją wykorzystać żeby się czegoś nauczyć bo na razie jestem zielony. Wiem to głupie ale chce się tego nauczyć bo jest taka funkcja a je nie potrafię jej wykorzystać.

Pozdrawiam.

0

I jak koledzy? Pomoże mi ktoś? Bardzo bym prosił.
Aktualnie mam coś takiego ale nie idzie:

             foreach ($row as $title)
            usort($resultList, function($identifier, $title) {
             return strcmp($identifier[report_group.identifier], $title[report_group_t.title]);
           });

Pozdrawiam.

EDIT: Udało mi się dojść do tego samemu :)

usort($resultList, function($groupA, $groupB) {
                return strcmp($groupA->title, $groupB->title);
            });
 

Wstawiam bo może się komuś przydać. Nie mogłem nigdzie znaleźć dobrze opisanej tej funkcji, że porównuje ona dwa parametry między sobą następnie je wyświetla myślałem, że trzeba porównać np. ID z title. Ale w porządku.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1