Serwerek PHP pod Windows - jak?

0

Witam,
potrzebuję Waszej porady:

okazjonalnie mam do napisania jakiś skrypt PHP i robię to tak, że piszę lokalnie, wrzucam na serwer (hosting z PHP) odpalam, jak jest błąd poprawiam lokalnie i znów wrzucam...
Paranoja.

Chciałbym pod Windowsem odpalić lokalny plik php (i ewentualnie go przedebugować jeśli się da?).
Potrzebuję jak rozumiem do tego jakiś serwerek na swoim Windowsie.
Zainstalowałem QuickPHP ale nie wiem jak z niego skorzystać.
Odpalam, ustawiam mu IP, ale pliki PHP w przeglądarce wyświetlają się jak zwykłe txt.

Prośba o pomoc

1

Sciagnij Xampp'a / WAMP'a lub innego *AMP'a i wbijaj przez localhost. Pliki domyślnie powinny być w jakimś folderze htdocs wewnatrz instalacyjnego folderu.... znajdziesz :)

0

Tak jak napisał przedmówca- ściągnij sobie XAMPa, najlepiej z PHP7 na pokładzie i nie powinno być problemów.

0

a jeszcze lepiej php 5.6 siódemka się gryźć lubi ;)

0

Mnie trochę zmęczyły te lokalne serwery z tego względu, że właśnie są lokalne i np. z pracy w wolnej chwili już nie mam dostępu do tego co robiłem w domu czy też nie mogę spontanicznie komuś czegoś pokazać (przy lokalnych musiałem w tym celu otwierać porty na routerze chcąc coś udostępnić publicznie w sieć)

Dlatego do własnych plików/ćwiczeń/testów wykupiłem najtańszy hosting z którym łącze się poprzez ftp, poprawiam lokalnie pliki w jakimś edytorze po czym dwa kliknięcia w kliencie ftp i mam wszystko wrzucone na serwer.

Czas jaki mi więcej to zużywa to jakieś 2-3 sekundy kiedy muszę przełączyć na klienta, dwa kliknięcia, żeby zsynchronizować plik/pliku, które poprawiłem i zanim przejdę na przeglądarkę wszystko jest przesłane więc od razu F5 i mam podgląd :P

Jeżeli natomiast z jakiś własnych względów zależy Ci na lokalnym serwerze to polecam MAMPa (pod Windows jak i pod Maca), do startu nie jest potrzebna jakakolwiek konfiguracja a program chyba jest w obsłudze tak prosty jak to tylko możliwe (klikasz start serwera i serwer startuje wraz z lokalną bazą SQL) natomiast cała stronkę trzymasz w folderze htdocs w miejscu instalacji, chociaż też możesz w menu wybrać dowolny inny folder :)

0

można spróbować też serwerki w wersji portable, wystarczy na penie mieć ;)

0

Od PHP v. 5.4 jest wbudowany serwer deweloperski, więc przykładowy plik test.php można sobie odpalić wpisując polecenie:

php -S localhost:80 test.php

i pod wpisując w przeglądarce localhost można sobie zobaczyć wyniki (o ile cokolwiek jest wyświetlane). Wystarczy sobie wejść na:

http://windows.php.net/download/

i ściągnąć wersje pod Windows, ja mam 5.4 ThreadSafe i tego używam. Oczywiście XAMPP to dobry wybór bo wszystko jest w kupie, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby instalować wszystko (Apache, MySQL, FileZilla, PostgreSQL) osobno.

Jest zasadnicza różnica między pracą pod Windows a Linux, o czym się można przekonać że pod Linux coś nie działa choćby ze względu na prawa dostępu do katalogów (nie można zapisać bo nie ustawiono uprawnień) albo nie znaleziono pliku bo Linux rozróżnia duże i małe litery i trzeba to mieć na względzie.

Pod Windows mi się znacznie lepiej pracuje niż pod Linux (mam KUbuntu), to chyba wynika bardziej z przyzwyczajenia i z tego że na Windows siedzę więcej.

0

Ewentualnie (chociaż pewnie za chwilę ktoś to skrytykuje) CodeAnywhere.com - usługa w chmurze, powiązujesz ją z serwerem przez ssh / ftp i masz dostęp do edycji plików bezpośrednio na serwerze w jakotako wygodnym edytorze w przeglądarce, stylizowanym na sublime.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1