"Zly login lub haslo" - nic sie nie dzieje - logowaniem do admina

0

Witam,

móglby ktoś przejrzeć i powiedzieć mi czemu wpisując login i hasło do logowanie.php wyskakuje mi złe haslo lub login mimo że jest ok?

Link do plikow: https://github.com/wujekmiszaaa/phpp

2

Ile płacisz za analizę tego okropnie miernie napisanego kodu?

Edit: brak zastosowania (racjonalnego) MVC, mieszanie kodu biznesowego wraz z modelami, ręczne klepanie każdego zapytania... pozwól mi się poprawić: ile płacisz za analizę tego okropnie napisanego kodu?

0

Nawet na MVC jeśli to nie jest na jednym ze znanych frameworków może być ciężko z rozpracowaniem i nawet przy dobrym kodzie. MD5 jako hash dla haseł? Może md5 się nie zgadza ale żeby to stwierdzić należałoby przelecieć po kodzie odpowiedzialnym za rejestrację użytkownika a potem logowanie.

Zamiast md5 raczej SHA-256:

   $password = 'foo bar';
   $salt= 'gSxx8rX4tnbK8Ne';
   $hash = hash_hmac('sha256', $password , $salt);

Hasło z 64 znaków w tym przypadku.

Widzę że nawet niektóre pliki nie są tam gdzie powinny być, żeby to jeszcze odpalić trzeba pobrać smarty, i utworzyć bazę w MySQL i wstawić tam dane. Da się przeanalizować ten kod ale to droga przez mękę i zajmie więcej czasu.

0
Patryk27 napisał(a):

[...] kodu biznesowego [...]

Co to jest i skąd odwaga w użyciu takiego zwrotu względem tego kodu?

0

Może zamieść fragment odpowiedzialny za logowanie? Nie mam ochoty przebijać się przez całe repo

0

Średni ten kod. Jak zdołałeś napisać go tak dużo nie potrafiąc debugować? I jak zdołałeś przetestować ten kod, skoro nawet nie możesz się zalogować do własnej aplikacji?

Wyedytuj metodę, która szuka użytkownika po loginie i haśle i wypluj na ekran jak wygląda Twoje hasło po zahaszowaniu i porównaj z hasłem z bazy. Jak nic będą się różnić, strzelam że wielkością liter. A najlepiej użyj prawdziwego debugera (np. https://eclipse.org/pdt/).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1