symfony czy zend

0

Do którego frameworka się bardziej przyłożyć wg was?

0

Do tego, którego będą wymagać w pracy. A jak chcesz programować hobbystycznie to ogarnij Laravela.

0
Tumeg napisał(a):

Do tego, którego będą wymagać w pracy. A jak chcesz programować hobbystycznie to ogarnij Laravela.

Czemu hobbystycznie? :) U mnie w firmie sami laravelowcy :)

0

Laravel / Symfony

1

Czyste PHP 7
bazy danych <==> PHP
symfony 3

0

Zenda

1

Głos za Symfony :)

[Adam]

0

A może CodeIgniter :P

0

Symfony zdobywa mocno na popularności. Jakby popatrzeć to zend to jest (w dużym uproszczeniu) symfony bez masy dodatków out of the box :)
W zendzie wg mnie ma się większe pojęcie co się dzieje w projekcie, ale trzeba się więcej napracować, aby uzyskać podobny efekt co w symfony. Pracodawcy częściej wybierają symfony, bo już się ma to co w zendzie trzeba by było dokładać (choćby doctrine, monolog etc)

1

Moim zdaniem warto znać oba, jest dużo pracy w Zend i SF w kraju. Na pewno nie zaszkodzi znać też CakePHP (zaskakująco dużo firm używa go w kraju). Choć myśle, ze za 5-8 lat wiele firm przejdzie na Laravel.

2

Aktualnie (kwiecień 2016) nauka PHP wygląda w ten sposób:

  1. nauka PHP 7 + zmiany jakie nastąpiły.
    Tutaj główne streszczenie jak zacząć aby nie mieć złych nawyków :
    http://www.phptherightway.com/
    (ostatnia aktualizacja 4 kwietnia)

Ucząc się PHP zawsze należy pamiętać, że to stary język z potężnymi naleciałościami z przeszłości, z poprzednimi wersjami frameworków, z poprzednimi wersjami czegokolwiek. Problem kompatybilności wstecznej - jest czy jej nie ma?
Tak samo sporo osób programuje czysto funkcyjnie, a inni programują obiektowo - tak naprawdę tą samą rzecz można często zrobić na wiele sposóbów. Ale pytanie który sposób ma być najlepszy jak aplikacja się rozrośnie, czy dla uporządkowania kodu...
Warto sobie dobrze ogarnąć zarówno funkcje, jak i obiektowość. No i frameworki są MVC.

  1. właściwie natychmiast trzeba zacząć analizować jakiś sterownik do baz danych (PDO). PHP to po prostu język, który z definicji przykleja się do baz danych. A więc wraz z PHP idzie nauka wybranej odmiany SQL, najpopularniejsze jest niby MySQL (ale to się zmienia).

  2. pełno rzeczy dodatkowych: composer, konfiguracja serwera, xdebug
    Zatrzymując się na composerze należy pamiętać, że ma pełno różnych bibliotek, z których możemy skorzystać niezależnie od frameworków/CMSów. Generalnie biblioteki (klasy) composera to jakby oddzielna bajka.
    Ciekawe miejsce skąd bierzemy paczki to:
    https://packagist.org/

  3. zawsze PHP było powiązanie z tymi systemami CMS/frameworkami: wordpress, joomla, magento, prestashop, moodle, rozmaite silniki forów (np. phpBB), drupal

W tym momencie (przy poznawaniu tych systemów) można skręcić w 2 strony:
odgałęzienie pierwsze: front-end , czyli do czystego PHP dokładamy JS, HTML, CSS, ajax
odgałęzienie drugie: back-end, czyli dokładamy frameworki.

Do najważniejszych frameworków zaliczamy (kwiecień 2016):
Symfony w wersji LTS 2.8 (najbardziej stabilna, ale też dosyć nieźle kompatybilna z poprzednimi). Można to najnowsze symfony 3.0, albo nawet 3.1 (wersja dosłownie z kwietnia).
Zend framework wydaje mi się, że jest na drugim miejscu. Później Laravel. Ale to się zmienia, bo często Laravel może dominować (w jakiejś firmie, projekcie, miejscu). Generalnie przez jakiś czas Laravel był najpopularniejszy ogółem:
http://www.sitepoint.com/best-php-framework-2015-sitepoint-survey-results/
(Laravel wygrywa)
ALE w Polsce jest inaczej - nie znam statystyk dokładnych, może zaraz ktoś coś uzupełni. ;)

Pojawiają się również CakePHP, czy też Yii. Np. fajne jest to Yii - szybciutkie w nauce i programowaniu.

Podejście pragmatyczne: pchamy się w to co akurat jest potrzebne w "naszej orbicie", bez ogólnego dopasowania do rynku, po prostu pełen chaos i freestyle, to co akurat potrzebne w mieście, czy u kumpla w biurze, to co narzuci szef czy tam project leader, to co lubi jakiś wyróżniający się developer...

(jeżeli w czymś się pomyliłem lub jakaś opinia jest mylna, to sory, proszę o korektę).

0

@NieGooglujMnie skoro tak się znasz na tym nowym PHP. To może mógłbyś napisać jakiś mini tutorial w stylu Od zera do PHP 7.0.5 kodera? No bo książek o nowym PHP 7 jak na lekarstwo. A potem ludzie narzekają że inni jeszcze piszą w starym przestarzałym PHP i muszą wszystko poprawiać i przepisywać na nowszy standard.
Pozdrawiam!!!

0

W PHP7 aż tyle się nie zmieniło. Problem jest w tym, że ludzie piszą nie w php 5.6, a PHP 3 uzywając tutoriali z 2005, zamiast dopisać php tutorial 2016

1

IMHO największy skarbiec nowości to wcale nie jest ta "magiczna 7", ale paczki composera : https://packagist.org/

może dodajmy, że w tej chwili jest tam prawie 100k pakietów. Tutaj ciekawa stronka ze statystykami (w które aż ciężko mi uwierzyć) : https://packagist.org/statistics

np. na dole mamy napis:
"Packages registered **94 670 **
Versions available 498 032"

fajne liczby. A podobno PHP jest martwe....

1
Mały Orzeł napisał(a):

@NieGooglujMnie skoro tak się znasz na tym nowym PHP. To może mógłbyś napisać jakiś mini tutorial w stylu Od zera do PHP 7.0.5 kodera? No bo książek o nowym PHP 7 jak na lekarstwo. A potem ludzie narzekają że inni jeszcze piszą w starym przestarzałym PHP i muszą wszystko poprawiać i przepisywać na nowszy standard.
Pozdrawiam!!!

O czymś takim jak dokumentacja słyszałeś?

http://php.net/manual/en/langref.php do tego przeczytaj to http://www.phptherightway.com/ i pisz.

0

@gaŁa69 jak by każdy uczył się z dokumentacji, to wszystkie te napisane książki różnych autorów trzeba spalić jak bibliotekę Aleksandryjską. Takie jakieś masz głupie rozumowanie, może inny autor książek jak pan Jerzy Grębosz lepiej potrafi nauczyć i przekazać wiedzę niż sucha dokumentacja. Teraz rozumiesz?

0
Wybitny Terrorysta napisał(a):

@gaŁa69 jak by każdy uczył się z dokumentacji, to wszystkie te napisane książki różnych autorów trzeba spalić jak bibliotekę Aleksandryjską. Takie jakieś masz głupie rozumowanie, może inny autor książek jak pan Jerzy Grębosz lepiej potrafi nauczyć i przekazać wiedzę niż sucha dokumentacja. Teraz rozumiesz?

Twoje rozumowanie jest jakieś głupie :). Kolega którego cytowałem marudzi, że nie ma książek o PHP7. Nie twierdzę, że jedną słuszną drogą jest czytanie dokumentacji, sam czytam sporo książek technicznych. Tak się składa, że książki są sporo do tyłu z najnowszymi standardami, tak więc jak chce się tego nauczyć to najrozsądniejszym wyborem jest dokumentacja.

0

Książka daje możliwość szybkiego zaznajomienia się z podstawami i jest napisana odnośnie danej wersji czyli np 5.2 jak już się z nią zaznajomisz to patrzysz sobie co jest nowego w kolejnych wersjach już z dokumentacji lub porządnie opracowanych artykułów na blogach. A potem uczysz się frameworka i jego najlepszego wykorzystania i dopiero wtedy jesteś w stanie pisać porządny kod. Sam przeszedłem tę drogę co opisałem w tym poście dzięki czemu mój kod trzyma się najnowszych standardów i jest prosty do zrozumienia dla innych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1