preg_replace i fragment kodu PHP

0

Witam, mam problem z użyciem funkcji preg_replace. Chciałbym za pomocą tej funkcji zrobić coś w rodzaju formatowania BBCode, a konkretnie zamienić fragment "[zobacztez]" na fragment kodu PHP, niestety wyświetla mi się tylko "Zobacz też:" reszta widoczna jest tylko w źródle jako zwykły tekst, czyli "Zobacz też:
<?php /*tutaj zapytanie MySQL*/ ?>" ... w moim wykonaniu wygląda to mniej więcej tak:

$text= 'jakiś tekst, który wyświetla się poprawnie [zobacztez]';

function showBBcodes($text) {

$find = array(
'~\[zobacztez]~s'
);

$replace = array(
'<br><br>Zobacz też:<br> <?php /*tutaj zapytanie MySQL*/ ?>'
);

// Replacing the BBcodes with corresponding HTML tags
return preg_replace($find,$replace,$text);
} 

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :-)

1

Nie jestem pewien czy tak się da ;)
Musiałbyś fragment <?php /*tutaj zapytanie MySQL*/ ?> wykonać bezpośrednio w tym kodzie, ew. jakieś instrukcje warunkowe :)

0

Ok, temat do zamknięcia ... poradziłem sobie w inny sposób :-)

0
CeKa napisał(a):

Nie jestem pewien czy tak się da ;)
Musiałbyś fragment <?php /*tutaj zapytanie MySQL*/ ?> wykonać bezpośrednio w tym kodzie, ew. jakieś instrukcje warunkowe :)
Właśnie, doszedłem do tego samego wniosku sam, ale dzięki za odpowiedź :-D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1