Portal aukcyjny - CRON

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-11 15:45
css
0

Czesc! Pisze portal aukcyjny i zastanawiam sie jak zrobic zeby aukcji otrzymywaly status zakonczonej.

Czy sprawdzac co minute przez CRON i ustawiac je czy moze po wejsciu uzytkownika na strone aukcji i jesli czas jest starczy niz aktualny to ustawic jej status zakonczony?

Drugie rozwiazanie ma jednak minus taki, ze jesli na aukcji nie wejdzie nikt, to bedzie "wisiec" w statusie aktywnym, a autor aukcji nie otrzyma informacji na email o zakonczeniu bez ofert. Jakbyscie to wykonali?

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 15:52
0

To powinno być sprawdzane częsciej niż co minutę. Też zależy jak to ma działaćnp. czy można przebijać oferty w krótkich odstępach czasu na mniej niż minute przed końcem. Bardziej to powinno być sprawdzane co sekundę, ale to temat do przeanalizowania mając określone wymagania.

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 16:40
0

Najlepiej oba razem, ale ja nie wiem czy cron jest tutaj najlepszym rozwiązaniem, bardziej wydajne według mnie to napisanie jakiejś aplikacji kompilowanej i odpalenie jej na serwerze, która by w możliwie najkrótszym czasie się zajmowała sprawdzaniem aczkolwiek.... Czy nie jeszcze prostsze jest posiadanie w tej tabeli kolumny zawierającej date końca i zwyczajnie end < time() to aukcja zakończona?

edytowany 1x, ostatnio: dzek69, 2015-01-11 17:43
ostatnia opcja + do tych powiadomień o zakończeniu akcji można crona zrobić nawet co te 20-30 minut i sprawdzać = wysylać powiadomienie na email o zakończeniu - nie musi być wysyłane równo z końcem aukcji - adriano1995 2015-01-11 17:40
@mr_jaro - jak można pisać cały czas normalnie, a potem w jednym słowie walnąć dwa takie ohydne babole? :p - dzek69 2015-01-11 17:44
@dzek69 a gdzie? Sorka, wróciłem z trzydniowego zjazdu studenckiego wszedłem na forum i to napisałem więc to zmęczenie. - mr_jaro 2015-01-11 18:55
Poprawiłem Ci - najkrutrzym - dzek69 2015-01-11 20:04

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 19:24
css
0

Czyli jedyny pomysł ponad moje to kompilowana aplikacja na serwerze? W jakim języku najlepiej to zrobić? Tylko wtedy całość skryptu + aplikacja musiała by być na VPS, prawda?

Tabela zawiera pole data_koncowa, ale chodzi mi o zmianę statusów, kiedy się zakończy. W sumie to faktycznie powiadomienia mogą być wysyłane z opóźnieniem, na Allegro niekiedy też nie dochodzą od razu, ale tutaj to podejrzewam, że w chwilach przeciążenia serwerów zdarzają się te opóźnienia.

Pozostało 580 znaków

2015-01-11 19:30
0

Tak jak napisałem status określasz poprzez sprawdzenie dat. Wysłanie maili z opóźnieniem nie jest niczym złym.

Pozostało 580 znaków

2015-01-12 13:37
css
0
mr_jaro napisał(a):

Tak jak napisałem status określasz poprzez sprawdzenie dat. Wysłanie maili z opóźnieniem nie jest niczym złym.

Tutaj to wręcz się tego nie da inaczej zrobić :) Chodziło mi o ocenę czy zmieniać statusy po wejściu usera czy przez CRONa. Jednak zrobię tak, że po wejściu usera się będzie sprawdzać czy data końcowa jest mniejsza niż aktualna i co 5 ustawię CRONa żeby wysłał emaile o końcu, jeśli takowe w danym sprawdzeniu wystąpią. Dzięki za pomoc!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0