Skryptem pocztowy przy rezerwacji

0

Hej,
mam problem z kodem rezerwacji jestem trochę zielony w temacie stronę dostałem w spadku po poprzednim właścicielu,

Pierwsza część kodu to skrypt programu pocztowego tak mi się wydaje, po próbie wysłania pokazuje "Nie mogę wysłać rezerwacji"

Druga część to strona właściwa, wydaje mi się że prawidłowo odwołuje się do skryptu ale wciąż się uczę :)

Z góry dziękuje za pomoc

 <?php
	defined('_JEXEC') or die('Brak dostpu');

	switch(JRequest::getVar('task'))
	{
		case 'send':
			sendReservation();
			break;
		default:
			printEmptyForm();
			break;
	}
	
	function sendReservation() {
		$name = JRequest::getVar('name');
		$address = JRequest::getVar('address');
		$email = JRequest::getVar('email');
		$phone = JRequest::getVar('phone');
		$arrivalDate = JRequest::getVar('arrivalDate');
		$departureDate = JRequest::getVar('departureDate');
		$personCount = JRequest::getVar('personCount');
		$childrenCount = JRequest::getVar('childrenCount');
		$title = JRequest::getVar('title');
		$content = JRequest::getVar('content');
		
		//sprawdzenie p&#243;l wymaganych
		if ($name != "" && $email != "" && $phone != "" && $arrivalDate != "" && $departureDate != "" && $personCount != "" && $title != "" && $content != "") {
			
			//sprawdzenie poprawno&#347;ci maila 
			if (filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) {
				
				//sprawdzenie czy liczba os&#243;b jest liczb&#261;
				if (is_numeric($personCount)) {
				
					//sprawdzenie czy liczba dzieli (o ile jest podana) jest liczb&#261;
					if ($childrenCount == "" || is_numeric($childrenCount)) {
						//$params = &JComponentHelper::getParams('com_reservation');
						//$emalToSend = $params->get('mail');
						
						$emalToSend = 'oset13[małpa]gmail.com';
						
						$message = 'Imie i nazwisko / Organizator: ' . $name . "\n".
							'Adres: ' . $address . "\n".
							'Telefon: ' . $phone . "\n".
							'Data przyjazdu: ' . $arrivalDate . "\n".
							'Data wyjazdu: ' . $departureDate . "\n".
							'Liczba osob: ' . $personCount .  "\n".
							'Liczba dzieci: ' . $childrenCount . "\n".
							'Tresc: ' . $content . "\n";
						
						if (mail($emalToSend, $title, $message)) {
							if (JRequest::getVar('sendToMe') == "on") {
								mail($emal, $title, $message);
							}
							echo '<p>Rezerwacja zosta&#322;a wys&#322;ana pomy&#347;lnie</p>';
								
							return;
						} else {
							echo '<p>Nie mo&#380;na wys&#322;a&#263; rezerwacji</p>';
						}
					
					} else {
						echo '<p>Liczba dzieci musi by&#263; liczb&#261;</p>';
					}
					
				} else {
					echo '<p>Liczba os&#243;b musi by&#263; liczb&#261;</p>';
				}
				
			} else {
				echo '<p>Podany adres e-mail nie jest prawid&#322;owy</p>';
			}
			
		} else {
			echo '<p>Pola oznaczone <span class="required">*</span> s&#261; wymagane</p>';
		}
		
		printForm($name, $address, $email, $phone, $arrivalDate, $arrivalHour, $departureDate, $departureHour, $personCount, $childrenCount, $title, $content);
	}
	
	function printEmptyForm() {
		printForm('', '', '', '', '', '', '', '', '', '', '', '');
	}
	
	function printForm($name, $address, $email, $phone, $arrivalDate, $arrivalHour, $departureDate, $departureHour, $personCount, $childrenCount, $title, $content) {
?>

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="components/com_reservation/tcal.css" />
<script type="text/javascript" src="components/com_reservation/tcal.js"></script>

<form id="reservationForm" method="post" action="index.php?option=com_reservation&task=send">
	<table id="rezerwacje_gora">
		<tr>
		<td>Rezerwacje</td>
		</tr>
	</table>
	<table id="rezerwacje_dol">
		<tr>
			<td align="right">
				Imi&#281; i nazwisko / Organizator: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" name="name" value="<?php echo $name; ?>" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Adres:
			</td>
			<td>
				<textarea name="address" ><?php echo $address; ?></textarea>
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Adres e-mail: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" name="email" value="<?php echo $email; ?>" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Telefon: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" name="phone" value="<?php echo $phone; ?>" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Data przyjazdu: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" id="arrivalDate" name="arrivalDate" value="<?php echo $arrivalDate; ?>" class="tcal"/>
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Data wyjazdu: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" id="departureDate" name="departureDate" value="<?php echo $departureDate; ?>" class="tcal"/>
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Liczba os&#243;b: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" name="personCount" value="<?php echo $personCount; ?>" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Liczba dzieci:
			</td>
			<td>
				<input type="text" name="childrenCount" value="<?php echo $childrenCount; ?>" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Temat: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<input type="text" name="title" value="<?php echo $title; ?>" />
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right">
				Tre&#347;&#263; wiadomo&#347;ci: <span class="required">*</span>
			</td>
			<td>
				<textarea name="content" ><?php echo $content; ?></textarea>
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right"><br /></td>
			<td><br /></td>
		</tr>
		<tr>
			<td align="right"><label><input type="checkbox" name="sendToMe" value="on" />Wy&#347;lij mi kopie</label></td>
			<td><input type="submit" value="Wy&#347;lij" /></td>
		</tr>
	</table>
	<br /><br />
</form>

<?php
	}
?>
 <table style="width: 100%;" border="0" cellspacing="2" cellpadding="0">
<form action="?" method="post"></form> 
<tbody>
<tr>
<td align="right">Imię i nazwisko:</td>
<td width="270"><input name="sendit" type="hidden" value="dsd" /><input style="width: 100%;" name="nazwisko" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Adres e-mail:</td>
<td><input style="width: 100%;" name="nadawca" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Telefon:</td>
<td><input style="width: 100%;" name="telefon" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Data przyjazdu:</td>
<td><input style="width: 50px; height: 18px; margin-right: 3px; cursor: pointer;" onclick="startCalendar(this,'headdata');" type="button" value="wybierz" /><input id="headdata" style="width: 217px;" name="headdata" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Data wyjazdu:</td>
<td><input style="width: 50px; height: 18px; margin-right: 3px; cursor: pointer;" onclick="startCalendar(this,'headdata2');" type="button" value="wybierz" /><input id="headdata2" style="width: 217px;" name="headdata2" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Pokój:</td>
<td><select style="width: 100%; border: 0;" name="pokoj"> <option value="1 osobowy">1 osobowy</option> <option value="2 osobowy">2 osobowy</option> <option value="3 osobowy">3 osobowy</option> <option value="4 osobowy">4 osobowy</option> </select></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Ilość pokoi:</td>
<td><input style="width: 100%;" name="ilosc" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right">Liczba osób:</td>
<td><input style="width: 100%;" name="liczba" type="text" /></td>
</tr>
<tr>
<td align="right" valign="top">Uwagi:</td>
<td><textarea style="width: 100%;" rows="4" name="uwagi"></textarea></td>
</tr>
<tr>
<td></td>
<td valign="bottom"><input style="cursor: pointer; width: 100px; font-weight: bold;" onclick="document.forms.mailform.submit()" type="button" value="wyślij" /></td>
</tr>
</tbody>
</table> 
0

$emalToSend = 'oset13[małpa]gmail.com'; jeżeli to nie jest edytowane na potrzeby tego posta, to tu zapewne jest błąd :p

btw: czemu bierzesz się za tak wielki kawał kodu, którego nie rozumiesz? w ten sposób nic się nie nauczysz. najpewniejszym rozwiązaniem byłoby skorzystać z PHPMailera, ale co z tego, że ja Ci to powiem, jak nic z tego nie zrozumiesz? :(

mniejsze kroczki, nie od razu edycja Joomli!

0
dzek69 napisał(a):

$emalToSend = 'oset13[małpa]gmail.com'; jeżeli to nie jest edytowane na potrzeby tego posta, to tu zapewne jest błąd :p

Edytowane na potrzeby maila,
jak dla mnie wszystko wygląda ok ale nie działa, mail na serwerze działa sprawdzone kodem.

Prosze o jakieś rady.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1