jak wyciagnac id z rozwijanej listy

0

Witam wszystkich, mam problem z uzyskaniem id z rozwijanej listy,
wczytuje z mysql dane do listy tak jak poniżej.

 try
{
include 'db.inc.php';	
         $ostatnie = 'SELECT * FROM hdr_form' ;
		$result = $pdo->query($ostatnie);

		}		catch (PDOExeption $e)
	{
		$error = 'Blad zapisu dowcipu do bazy' ;
		include 'error.html.php';
		exit() ;
	}
				
			while ($row = $result->fetch())
		{
			$baza[] = array('id' => $row['id'], 'proj' => $row['probe_sn'] , 'cewka' => $row['cewka_sn'] );
			
		}
		
	echo'<select name="mydropdown" width="70">';
		//wyswietlenie w menu rozwijanym probe_sn
     	foreach ($baza as $bazka):
			echo' <option value="';  echo $bazka['id'];  echo'">'; echo $bazka['proj']; echo '</option>';
	    endforeach;
	echo '</select>' ?>

Kiedy chce odczytać "id" poza foreach to wyświetla mi ostatnie "id" jakie jest w MySQL.
Moje pytanie jest jak zrobić aby "id" po wybraniu opcji z rozwijanej lisy pojawilo sie poza foreach.
Prosze o pomoc.

0

prawdopodobnie masz tu błąd XSS, a wracając do pytania:

chcesz, żeby po wybraniu czegoś w <select> dynamicznie na stronie objawił się gdzieś ID? bo ciężko mi zrozumieć Twoje pytanie

0

Tak chciałem wyciagnąć id po kliknieciu w rozwijany box, juz to zrobilem do <select> dodałem onchange="submit()" i zadziałało (w form mam method="post") tylko ze teraz zmienna przy pierwszym uruchomieniu jest musta :( a po wybraniu pola w rozwijanej liscie odczytuje id dla kazdego zaznaczenia czyli jest tak jak chciałem.
Teraz mam problem ze zmienna id przy pierwszym wczytaniu strony.

0

W skrócie: musisz sprawdzić czy istnieje zmienna id i jeśli nie istnieje (a tak jest w Twoim przypadku przy pierwszym ładowaniu strony) to musisz jej nadać jakąś wartość.

0
grafo napisał(a):

Kiedy chce odczytać "id" poza foreach to wyświetla mi ostatnie "id" jakie jest w MySQL.
Moje pytanie jest jak zrobić aby "id" po wybraniu opcji z rozwijanej lisy pojawilo sie poza foreach..

Nie da się, skończyłeś pętlę. Albo zapisz to do tablicy, a potem sobie z niej czytaj albo pobieraj i wyświetlaj to w pętli.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1