WEBSERVICE (soap) + client PHP - pobranie klucza sieciowego

0

Hej,
Mam mały problem, praca z Webservice to dla mnie coś nowego, a muszę napisać klienta odbierającego dane z jednej usługi. Zostały mi przekazane obsługiwane metody i adres usługi, udało mi się nawet do niej podłączyć, i wykonać jedną metodę która nie wymaga parametrów pomocniczych. Problem zaczyna się gdy mam metody inne, które jako parametr przyjmują klucz sesji. Za żadne skarby nie mogę tego klucza ściągnąć. W w teorii klucz sesji powinien być zwracany po wykonaniu metody login...
Problemem jest to że nie mam kodu metod... tylko same deklaracje.

 
  $objSoapClient = new SoapClient('http://webservice/Service.asmx?WSDL');
  $kluczsesji=$objSoapClient->Login(($login,$password);
  $lista = $objSoapClient->Metoda1();
  $lista2=$objSoapClient->Metoda2($kluczsesji,$id); //Ta metoda nie zwraca nic...
0

Sprawdź sobie, czy metoda Login nie zwraca czasem jakiejś tablicy lub obiektu, których jednym z elementów jest właśnie wymagany przez ciebie klucz sesji. Ja z własnych doświadczeń wiem, że dość często się z tym spotykałem.

0

Do poprawnego używania udostępnionego API powinieneś dostać dokumentację z informacjami o tym jak się połączyć, jakie parametry przyjmują oraz co zwraca poszczególna metoda. Bez tego będzie ciężko.
Tak jak napisał poprzednik sprawdź co zwraca metoda login. Zazwyczaj zwracane są tablice lub obiekty, które oprócz oczekiwanych przez Ciebie danych zawierają także informacje o statusie wykonanego żądania oraz odpowiednie do tego komunikaty.

Mexis napisał(a):

Problemem jest to że nie mam kodu metod... tylko same deklaracje.

Kodu na pewno nie dostaniesz i nie jest on Ci do niczego potrzebny. Dla Ciebie liczy się tylko to co masz przekazać do konkretnej metody i co ona ma zwrócić. Tyle.

0
Mexis napisał(a):

Problemem jest to że nie mam kodu metod... tylko same deklaracje.

Kodu na pewno nie dostaniesz i nie jest on Ci do niczego potrzebny. Dla Ciebie liczy się tylko to co masz przekazać do konkretnej metody i co ona ma zwrócić. Tyle.</quote>
Nawet na to nie liczyłem, w zasadzie same deklaracje są wystarczające, problemem jest to że nie dostałem deklaracji metody login, stąd też nie mam pojęcia czy właściwie się loguje.

Jeżeli chodzi o sprawdzenie co zwraca metoda login, to to była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem... Zwraca "0", tak więc prawdopodobnie wprowadzam źle dane logowania.

0

Skoro zwraca 0 to znaczy, że albo wprowadzasz złe dane (w co wątpie, bo wtedy zwróciła opowiedni błąd), albo raczej złe argumenty podajesz do niej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1