Jak przypisać zmienną ze SMARTY do PHP?

0

Witam,

Panowie kombinuję, klnę, ślęczę do 3:05 w nocy, a na pewno chodzi o jakąś błahostkę.

Chciałbym w pliku .tpl (CMS oparty na Smarty) przypisać do zmiennej w czystym php wartość zmiennej z szablonu.

A więc mam zmienną {$abc} i chciałbym przypisać ją do zmiennej $ddd.

Próbowałem w sposoby następujące:

{php}
$ddd = {$abc};
{/php}
{php}
$ddd = {/php}{$abc}{php};
{/php}
{php}
$ddd = {/php}"{$abc}"{php};
{/php}

I nic. Zmieniałem kolejność średników, wstawiałem apostrofy zamiast nich, kombinowałem z zamknięciem tagów php, no nie wiem. Czuję się zagubiony jak syn dziwki na dzień ojca.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
badyllek1993

3

Jeżeli chcesz ze Smartów przypisać zmienną do PHP to znaczy, że masz błąd projektowy.
Pomyśl jak sensownie napisać swój kod, zamiast robić takie cuda.

W tym momencie pytasz o coś w stylu "nie mogę wyjść z samochodu przez małe okienko w tylnych drzwiach, co mogę zrobić, żeby się zmieścić". Ja Ci mogę powiedzieć, żebyś schudł do 30kg (może jakoś przeżyjesz), albo rozciął słupek między szybami, jedną odsunął a drugą wybił - ale lepiej będzie jak z samochodu po prostu będziesz wychodził drzwiami, tak jak to jest zaprojektowane.

0

Hehe, z szybą to bardzo dobrze porównanie. Ale załóżmy, że jednak chcę wychodzić przez tą małą szybkę.

Po prostu potrzebuję wykonać w pliku tpl rzecz, która wywołuje błędy jeżeli to samo próbuję zrobić w .php w controllerze. Proszę, odpowiedzcie na moje pytanie pierwotne.

CMS na którym pracuję, to Gekosale - ja pierniczę, odradzam...

0

Po prostu potrzebuję wykonać w pliku tpl rzecz, która wywołuje błędy jeżeli to samo próbuję zrobić w .php w controllerze.

Wyjaśnij dalej. Znajdziemy rozwiązanie Twojego tematu.

0
dzek69 napisał(a):

Jeżeli chcesz ze Smartów przypisać zmienną do PHP to znaczy, że masz błąd projektowy.
Pomyśl jak sensownie napisać swój kod, zamiast robić takie cuda.

W tym momencie pytasz o coś w stylu "nie mogę wyjść z samochodu przez małe okienko w tylnych drzwiach, co mogę zrobić, żeby się zmieścić". Ja Ci mogę powiedzieć, żebyś schudł do 30kg (może jakoś przeżyjesz), albo rozciął słupek między szybami, jedną odsunął a drugą wybił - ale lepiej będzie jak z samochodu po prostu będziesz wychodził drzwiami, tak jak to jest zaprojektowane.

Chyba kolega nie dobrze zrozumiał pytanie, on pyta JAK zrobić, w ogóle nie pytał czy to dobrze czy to źle, bo niestety czasami kiedy się przerabia czyjś kod to jest ostateczność takiego rozwiązania

0
badyllek1993 napisał(a):

Witam,

Panowie kombinuję, klnę, ślęczę do 3:05 w nocy, a na pewno chodzi o jakąś błahostkę.

Chciałbym w pliku .tpl (CMS oparty na Smarty) przypisać do zmiennej w czystym php wartość zmiennej z szablonu.

A więc mam zmienną {$abc} i chciałbym przypisać ją do zmiennej $ddd.

Próbowałem w sposoby następujące:

{php}
$ddd = {$abc};
{/php}
{php}
$ddd = {/php}{$abc}{php};
{/php}
{php}
$ddd = {/php}"{$abc}"{php};
{/php}

I nic. Zmieniałem kolejność średników, wstawiałem apostrofy zamiast nich, kombinowałem z zamknięciem tagów php, no nie wiem. Czuję się zagubiony jak syn dziwki na dzień ojca.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
badyllek1993

$this->get_template_vars('zmienna');

1

myślę, że od kwietnia autor rozwiązał już swój problem ;)

no i ja wolę wypytać o szczegóły problemu i doradzić jak coś zrobić poprawnie, niż pchać autora w ślepy kąt, z którego potem nie wyjdzie, byle tylko coś odpisać i byle tylko (często chwilowo) coś komuś zadziałało

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1