Nagłówek ()mail Dodanie nagłówka?

0

Witam, mam problem z nagłówkiem, mianowicie do tej funkcji która je generuje:

$mailHeader = "From: $formName <$formEmail> " ;

Potrzebuję dodać te dwa nagłówki:

$headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
$headers .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\r\n";

Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

0

biblioteka phpMailer. unikniesz stu innych problemów i powodów, żeby pisać posty

oraz wyszukiwarka - takie problemy są na tym forum co tydzień

0

Już sobie poradziłem ale dalej mam problem z kodowaniem polskich znaków: są niewyświetlane

$mailHeader = "From: $formName <$formEmail>\r\n";
$mailHeader .= 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
$mailHeader .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\r\n";

W wierszu:

		@mail($formEmail, '[Podziękowanie]', 'Tekst  ąęźć> podzkowania') or die('Błąd: wiadomość nie została wysłana');

Da się to jakoś obejść, zastanawiałem się nad osobnym plikiem html. w którym były by podziękowania i to by było wysyłane ?

0

no przecież mówię:

<font size="6">biblioteka phpMailer. unikniesz stu innych problemów i powodów, żeby pisać posty</span>

0
dzek69 napisał(a):

no przecież mówię:

<font size="6">biblioteka phpMailer. unikniesz stu innych problemów i powodów, żeby pisać posty</span>

Z całym szacunkiem do Ciebie piszę bo jestem zielony i nawet mając bibliotekę ciężko mi to zrobić. Zwracam się o pomoc tylko tego potrzeba mi do szczęścia.
Wszystko już mam w kodzie ustawione tylko ten jeden mały problem polskie znaki.

Dlatego prosił bym Cię o formę kodu którym mogę to zastąpić. czy gdzie wstawić kod który spowoduje polskie znaki.

$mailHeader = "From: $formName <$formEmail>\r\n";
$mailHeader .= 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
$mailHeader .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\r\n";

      //funkcja odpowiedzialna za wysłanie e-maila
		@mail($email, '[Zapytanie]', $mailText, $mailHeader) or die('Błąd: wiadomość nie została wysłana');
		@mail($formEmail, '[Podziękowanie]', 'Tekst podzi&#281;kowania') or die('Błąd: wiadomość nie została wysłana');
0

Wiesz, że jeden mail może być złożonych z kilku części z różnym kodowaniem? To się bardzo źle ogarnia "ręcznie", a funkcja mail to takie cudo, które raz zadziała, raz nie, w dodatku potrafi zwrócić true nawet gdy nie potrafi wysłać maila :/

nagłówki idą w czwarty parametr w mail - w manualu pisze.

0
dzek69 napisał(a):

Wiesz, że jeden mail może być złożonych z kilku części z różnym kodowaniem? To się bardzo źle ogarnia "ręcznie", a funkcja mail to takie cudo, które raz zadziała, raz nie, w dodatku potrafi zwrócić true nawet gdy nie potrafi wysłać maila :/

nagłówki idą w czwarty parametr w mail - w manualu pisze.

Już problem rozwiązany wszystko działa. Ale na przyszłość będę widział czego użyć. Na razie przetestuję sobie tą opcję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1