stała w stringu

0

Witam

czy da się zapisać stałą w stringu tak jak zmienną bez zamykania stringa? tzn:

echo "moja zmienna: $zmienna";
echo "moja stała: STALA";

mozna to niby tak zrobic:

echo "moja stała: ".STALA;

ale szukam innego rozwiązania

0
echo str_replace("STALA", $STALA, "moja zmienna: STALA");

Tylko w jakim celu tak się trudzić?

0

no fakt takie rozwiazanie jest troszke pod gorke mialem na mysli cos takiego jak jest zastosowane np w tablicach wielowymiarowych i myslalem ze jest jakies podobne rozwiazanie np:

 echo "tablica: {$tablica[a][b][c]}";
0
Patryk27 napisał(a):
echo str_replace("STALA", $STALA, "moja zmienna: STALA");

Tylko w jakim celu tak się trudzić?

Jeśli miałbym już tak robić to tak:

echo str_replace("{STALA}", $STALA, "moja zmienna: {STALA}");

Prosta biblioteka, która obsługuje taką składnię + wsparcie dla pętli i zmiennych globalnych:
http://sourceforge.net/projects/xtpl/

(jeden pliczek, zero instalacji)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1