Wykorzystanie geoIP

0

Witam

czy ktoś miał kłopot z odpaleniem dodatkowego modułu geoIP w Ubuntu, dla LAMPP ?
Gdy w php.ini włanczam bibliotekę, po restarcie, serwer zachwouje się dziwnie... nie działa też pierwsza lepsza podstawowa komenda, np. 'geoip_record_by_name'

Wynik: Fatal error: Call to undefined function geoip_record_by_name() in ...

0

Na Debianie musiałem doinstalować paczki z aptitude - libgeoip1 (nie pamiętam czy geoip-database itp. też były potrzebne) i php5-geoip.
Po włączeniu w php.ini i restarcie apache'a (chyba, że odpalasz z CLI) działało bez problemu.

0

... to podstawowe kroki, już dawno wykonane, niestety problem zostaje

0

kombinuj z włączeniem rozszerzenia tak długo, az w phpinfo() będzie informacja, że jest ten moduł załadowany. bo w tym momencie nie jest (zła ścieżka do modułu? pokaż konfig, sprawdź ścieżki oraz kto ma dostęp do pliku)

0

Robiłem już to wiele razy, jedynym pocieszeniem jest to, że działa z linii poleceń (php test.php), przy wyłączonym czy zakomentowanym rozszerzeniem w php.ini do geoIP. Pierwszy raz widzę żeby pakiet XAMP dla Ubuntu zawiódł...

0

Jeśli masz w linii poleceń, a nie masz w serwerze WWW, to może włączyłeś w złym pliku konfiguracyjnym? W /etc/php5 powinieneś mieć folder apache2 i tam jest php.ini do konfiguracji php dla serwera www.

Edit: Raczej zawiódł nie XAMP tylko osoba, która go instalowała/konfigurowała.

1

Jakie zastosowanie ma xamp skoro na ubuntu z repozytoriow zedrzesz lamp wpisujac dwie komendy?

0

... ręce opadają mk już psa pogrzebałeś ? Bo tak napisał i na pewno tak zrobił... brak słów. Problem dalej aktualny....

0

Nie odpisałeś, czy edytowałeś poprawny plik php.ini.

Nikogo ani niczego nie pogrzebałem, po prostu stwierdzam, że 99,9% przypadków kiedy "oprogramowanie zawiodło" lub "trafiłem na buga" kończy się stwierdzeniem "ojć, głupi bład po mojej stronie, oprogramowanie działa poprawnie".

0

... zrobiłem tak, wywaliłem całą paczkę XAMP i zainstalowałem osobne paczki php, mysql, apache i działa. Wniosek co do wszystkiego to do niczego.
Nie miałem nigdy problemu z pakietem XAMP, aż do momentu doinstalowania małego modułu geoIP.

0

Ciekawe... - "do niczego".

Naprawdę uważasz, że popularna aplikacja powstała w 2002 roku, cały czas rozwijana (najnowsza wersja z października 2012) i używana przez (jak sądzę) miliony osób, nie obsługuje czegoś tak podstawowego jak moduł GeoIp do PHP? Zwłaszcza, że obsługa tego modułu leży po stronie PHP, a nie XAMPPa? Naprawdę nie pojawiła się w Twojej głowie myśl, że to raczej jednak Twój błąd?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1