Aktualizacja zaznaczonych / odznaczonych opcji pola typu select

0

Witam,
Zapisuje do tabeli MySQL zaznaczone rekordy w polu select (typu multiple). Czyli mogę zaznaczyć kilka opcji i je zapisuję do tabeli.

W jaki sposób **pomijać ** przy aktualizacji (UPDATE) opcje już zaznaczone, a nowe zaznaczone opcje dodawać do tabeli (INSERT),, a odznaczone - usuwać.?

Mam to w ten sposób rozwiązane, że po prostu czyszcze tabele przed ponownym zapisaniem. Ale z pewnej przyczyn nie mogę w ten sposób tego tak zostawić.

 
//@mysql_query("DELETE FROM tabela WHERE id='$id'"); // czyszczenie poprzednich ustawień - działa ok, ale nie mogę tego tak zrobić
			
foreach ($gr as $l) // <select name="gr[]" multiple>
{ 
     @mysql_query("INSERT INTO tabela (nazwa, id) VALUES ('$l','$id')");			
} 

Proszę o pomoc.

0

Nie wiem do końca o co Ci chodzi, ale może po prostu przy aktualizacji usuń wszystkie i dodaj te zaznaczone? Efekt będzie ten sam.

0
sirkruk napisał(a):

Nie wiem do końca o co Ci chodzi, ale może po prostu przy aktualizacji usuń wszystkie i dodaj te zaznaczone? Efekt będzie ten sam.

tak właśnie mam zrobione tylko że zeruje mi jednocześnie kolejność z powiązanej tabeli, więc za każdym razem muszę od nowa ustawiać kolejność dla przydzielonych do list innych rekordów, stąd moje zapytanie na forum :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1