Jak napisać skrypt PHP, który wykonuje operacje na danych z pól input.

0

Witam!

Jestem zupełnym żółtodziobem jeśli chodzi o PHP a otrzymałem zadanie do wykonania właśnie w tym języku.

Mam stworzyć stronę, na której mamy 4 pola input. Wpisujemy do nich wartości, klikamy przycisk i skrypt oblicza pewną wartość, którą wyświetlamy w jednym z tych pól.

Do tej pory napisałem następujący skrypt, ale nie mam pojęcia co robić dalej:

		
<input type="text" name="input cp" id="input cp" readonly="true" value="<?php echo $cp; ?>">
=
<input type="number" name="input mr" id="input mr" value="2">
*
<input type="text" name="input 100%" id="input 100%" value="100%" readonly="true">
/
<input type="number" name="input ms" id="input ms"value="1">

				<?php
					$cp = '25';
					$mr = $_POST['input mr'];
					$ms = $_POST['input ms'];
					
					$cp = $mr + $ms;
					
					echo $cp;
				?>

<button>OBLICZ</button>		 

Czy mógłby ktoś wskazać mi jak to powinno wyglądać?
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję!

1

Musisz wszystko umieścić w formularzu (znacznik <form>) i nie button tylko submit.

0

Dzięki, już rozumiem :D

Temat do zamknięcia!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1