Własny CMS i moduły

Odpowiedz Nowy wątek
2012-05-10 10:14
mudzinek_bambo
0

Witam serdecznie. Otóż mam takie pytanie. Npisałem sobie kiedyś prosty CMS do strony i mam tam kilka modułów, ale z ich wywoływaniem mam problem bo nie wiem jak to zrobić żeby było optymalnie. Zrobiłem sobie coś na przykład Singleton'a i wywołuje sobie moduł tak:

# np. dla pobrania komentarzy
$komentarze = $panel->zaladujModul('KOMENTARZE')->pobierz_Komentarze();
# lub dla artykułów
$artykuły = $panel->zaladujModul('ARTYKULY')->pobierz_Artykuly(); 

I to wygląda tak, że metoda zaladujModul() zwraca obiekt z danym modułem. Jest to wydajne, ale ciekawi mnie czy istnieje jakieś inne, równie proste wywoływanie tych modułów. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie!

Pozostało 580 znaków

2012-05-18 20:34
0

Najlepiej będzie, jeśli stworzysz kilka sposobów i porównasz wyniki tej funkcji http://php.net/manual/en/function.memory-get-usage.php


it-studio.net.pl - tworzenie stron www, programowanie aplikacji webowych, grafika

Pozostało 580 znaków

2012-05-21 16:15
0

Osobiście zastosowałbym jeden wspólny interface dla wszystkich modułów - upraszcza to życie silnikowi i eliminuje konieczność hardcode'u.

Pozostało 580 znaków

2012-05-29 10:15
mudzinek_bambo
0

co masz na myśli mówiąc wspólny interfejs dla wszystkich modułów? wywoływanie wszystkich klas, jeśli np. potrzebuję tylko klasy z artykułami, będzie bez sensu. jak można to rozwiązać?

Pozostało 580 znaków

2012-05-29 10:51
wskaźnik
0

Nie wiesz co to interfejs? Czeka Cię dużo pracy przed stworzeniem tego CMSa, ew. stworzona aplikacja będzie żałosna.
Proponuję zainteresowanie się jakimś frameworkiem PHP ze wsparciem HMVC. W ten sposób dostaniesz za darmo standard, którego wystarczy się trzymać. Szczerze mówiąc, nie wieżę, ze jesteś w stanie zaprojektować wszystko samodzielnie.

PS Singleton w php.

wiaRRRRRa czyni cuda - dzek69 2012-05-29 11:37

Pozostało 580 znaków

2012-05-29 11:49
mudzinek_bambo
0

nie ukrywam, że na tym się wzorowałem. ale chodzi o to, że zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie, bo czytałem w sieci, że singleton to raczej coś, czego się nie stosuje. wiem co to interfejs, tylko z modułami ma się to tak, że nie wiem za bardzo jak zrobić, żeby nie trzeba było za każdym razem używać tej metody zaladujModul() bo akurat u mnie nie jest to klasyczny singleton, tylko zmieniony, bo potrzebowałem dostępu do konstruktora tego singletona i nie mógł być prywatny. chodzi mi o jakieś fajne rozwiązanie do dodawania tych modułów, bo ten singleton jest trochę męczący. nie chce używać gotowych frameworków. chciałbym się po prostu dowiedziec jak jest to u was w CMS-ach.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0