Podtrzymanie sesji bez cookies i dodatków do URL

0

Krótkie i zasadnicze pytanie :)

da się podtrzymać sesję użytkownika ze strony a na stronę b jeśli user ma wyłączone cookies oraz nie chcemy doklejac do URL PHPSESSID np. user jest zalogowany na www.sub.domena.pl i przechodzi na www.domena.pl - ma wyłączone cookies a adres ma zostać czysty - czyli www.domena.pl

da się tak?

0

możesz id sesji wysłać postem, wtedy url pozostanie czysty.
w przeciwnym wypadku nie da się - adres ip, z którego wyszedł request, to za mało, dołożenie user-agenta też nie wystarczy do jednoznacznego zidentyfikowania usera.

0

w jaki sposób wysłać id sesji postem ? z tego co wiem on z automatu wysyła GETem wszystko ?

0

może źle sprecyzowałem pytanie ...
jak zrobić w takim razie normalnego linka i przesłać coś postem?

jeśli mam <a href ..... >to nie mogę do tego dokleić POSTa, jedyną metodą jest tworzenie linków za pomocą <form ....> ??

0

zamieniło mi kod "a href" na linka -> miło byc tam -> " jeśli mam "a href ..." to nie mogę dodać do tego POSTa ....

0

Możesz ale z użyciem javascriptu - po wykryciu kliknięcia na <a> tworzysz sobie formę (nie trzeba jej chyba nawet wstawiać do dokumentu [?] - nie robiłem to nie wiem - zresztą zawsze można zrobić ukrytą), pola i dane POST pobierasz z atrybutów - i wysyłasz formę. Bez javascriptu i bez <form> nie prześlesz POSTa.

0
dzek69 napisał(a)

Możesz ale z użyciem javascriptu - po wykryciu kliknięcia na <a> tworzysz sobie formę (nie trzeba jej chyba nawet wstawiać do dokumentu [?] - nie robiłem to nie wiem - zresztą zawsze można zrobić ukrytą), pola i dane POST pobierasz z atrybutów - i wysyłasz formę. Bez javascriptu i bez <form> nie prześlesz POSTa.

Chyba chciałeś napisać lub ;) Można wysłać przy użyciu samego JSa, lub samej formy, lub za pomocą ich połączenia, wystarczy jeden z tych warunków spełnić i można wysłać POSTa ;)

2

nie, dobrze jest, patrz :D

// pseudokod powiedzmy
if (!javascript && !form) {
  // nie wysle posta
}

po polsku może i średnio brzmi, ale po programistycznemu jest dobrze ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1