Przetwarzanie fragmentu dokumentów PDF

0

Witam.
Otrzymałem zadanie napisania programu w PHP który na wejściu pobierałby karty katalogowe mogące mieć kilkadziesiąt stron i zajmować kilka MB.
Przetwarzanie polegałoby na automatycznej podmianie stopki.

Wiem, że pojawiały się takie tematy, lecz dostawały odpowiedzi: "raczej nie", "z generowaniem nie ma problemu, kłopot jest z odczytem". Więc były to odpowiedzi ogólnikowe które mi nie wystarczają, a właściwie unikają problem.
Pytam się więc o konretne rozwiązania zagadnienia (oczywiście będę rad za wskazanie biblioteki lub rozszerzenia np. do tcpdf) lub uzasadnienie dlaczego to się nie da (lub opis dlaczego nie jest to wykonalne technicznie - np. czas działania programu na dużym dokumencie). Może np. jest jakaś "okrężna droga" wymagająca kilka dni rozgryzania standardu Adobe. Może się zdarzyć że się wygłupiłem i jest gdzieś dokładne rozwiązanie w google - szukałem, osobiście nie znalazłem.
Może rozgryzł ktoś to zagadnienie? "Zżarł swoje zęby" na pdf'ach pod php?
Za wszelkie pomocne odpowiedzi - serdecznie dziękuję.

Ps. szukam, czytam i oczom nie wierzę. Do tej pory myślałem, że nie ma w programowaniu rzeczy niemożliwych :)
Jest przynajmniej możliwość dodania do gotowego pdf'a dodatkowych fragmentów? Przesłonięcie obiektu zamiast podmiany elementu - jest pewnym wyjściem

0

Nie uwierzę, że szukałeś w Google:
http://davidwalsh.name/read-pdf-doc-file-php
Ewentualnie StackOverflow

Nie chciało mi się nawet czytać na czym dokładnie polega magiczny sposób z pierwszego linka, pewnie w PHP działa tylko wywołanie biblioteki w innym języku a reszta to już zadanie biblioteki. Jednak jeśli będziesz miał coś innego niż tekst w tym PDFie to będą problemy.
Jeśli chcesz wszystko przerobić w PHP to powodzenia ;p
Zawsze możesz wryć się w specyfikację PDF i coś kombinować. Jeśli chcesz tako zrobić, to PHP nie nadaje się do takich rzeczy, przy większym pliku PHP wykorzysta całą pamięć i tyle z odczytu.
Z tego co się orientuję PDF służy tylko i wyłącznie do odczytywanie dokumentów - nie ich edycji, równie dobrze możesz pytać czy da się edytować screenshot dokumentu DOC.

0

Dzięki wskaźnik. Odpowiedziałeś na sporą część pytania (chociaż akurat nie szukałem wyciągania samego tekstu). Niemniej nie zamykam tematu, gdyż w ps. poruszyłem inne zagadnienie - czy da się dodać do istniejącego pdf'a dodatkowe elementy (np. graficzne?).
Słusznie objaśniłeś iż php może być niewystarczająco wydajny. W takim razie, czy jeżeli aplikacja ma być wywoływana przez stronę internetową, to jakie są wymagania na host, żeby móc kompilować program w języku desktopowym, czy jest sens się wgłębiać skoro nie zna się nawet docelowego systemu? Czy wtedy wymagania pamięciowe rzeczywiście byłyby mniejsze (czy jak to nazwać)?
I pytanie z połączenia dwóch powyższych: czy jeżeli aplikacja będzie jedynie dodawała do istniejącego pdf'a (o ile to możliwe),** to czy są wtedy duże wymagania wydajnościowe?** Czy w tym wypadku wystarczy akurat php?

1
mathieus napisał(a)

czy da się dodać do istniejącego pdf'a dodatkowe elementy (np. graficzne?)

mathieus napisał(a)

jakie są wymagania na host, żeby móc kompilować program w języku desktopowym

Tylko po co pisać program webowy, jeśli docelowo ma on działać na desktopie (chyba, że odwrotnie?)? Taki python na przykład, może działać przez HTTP jako strona internetowa, może działać jako aplikacja konsolowa na desktopie. Do hostowania pythona to już chyba co najmniej serwer VPS, a i na desktopie potrzebne biblioteki. W sumie, jeśli już się zabieramy za VPSy to Java, Railsy też by uszły...

mathieus napisał(a)

Czy wtedy wymagania pamięciowe rzeczywiście byłyby mniejsze (czy jak to nazwać)?

Bez testów się nie wypowiem.

mathieus napisał(a)

czy jeżeli aplikacja będzie jedynie dodawała do istniejącego pdf'a (o ile to możliwe),** to czy są wtedy duże wymagania wydajnościowe?**

Nie mam pojęcia, w jaki sposób działają powyższe skrypty = nie mam pojęcia jaką mają wydajność. Podejrzewam, że tworzenie PDFa ma mniejsze wymagania, niż jego dekodowanie go do postaci edytowalnej.
PHP pewnie wystarczy.

Zauważyłem ostatnio dziwną tendencję. Osoby, które chcą coś zrobić zamiast sprawdzać kilka rozwiązań, wolą pytać na forach, co mają wybrać. Podejście co najmniej dziwne. Nie lepiej samemu sprawdzić, co jest lepsze w tych konkretnych warunkach? Nie mówiąc już o zdobyciu bogatej wiedzy :D

0
wskaźnik napisał(a)

Tylko po co pisać program webowy, jeśli docelowo ma on działać na desktopie (chyba, że odwrotnie?)?

Właśnie... myślałem o tym 'odwrotnym', czyli docelowo do internetu :)

wskaźnik napisał(a)

Taki python na przykład, może działać przez HTTP jako strona internetowa, może działać jako aplikacja konsolowa na desktopie. Do hostowania pythona to już chyba co najmniej serwer VPS, a i na desktopie potrzebne biblioteki. W sumie, jeśli już się zabieramy za VPSy to Java, Railsy też by uszły...

O to mniej więcej chodziło. Nie mam orientacji w hostingach, a bardziej grzebałem w serwerach w czasach kiedy na topie były konta shellowe. Znacznie większą część aplikacji w życiu pisałem na desktopach.

wskaźnik napisał(a)

Zauważyłem ostatnio dziwną tendencję. Osoby, które chcą coś zrobić zamiast sprawdzać kilka rozwiązań, wolą pytać na forach, co mają wybrać. Podejście co najmniej dziwne. Nie lepiej samemu sprawdzić, co jest lepsze w tych konkretnych warunkach? Nie mówiąc już o zdobyciu bogatej wiedzy :D

Już tłumaczę. Ogólnikowe polecenie dotyczyło aplikacji przetwarzającej całej masy dokumentów. Gdy nie mogłem znaleźć możliwości przetwarzania, wpadłem w panikę że zadanie jest niewykonalne.
Poza tym, projekt który wykonuję, okazuje się znacznie większy niż przewidywałem. M.i.n. pierwsza aplikacja będzie musiała używać OCR i, przy pomocy nietypowego interfejsu, będzie musiała spisać koordynaty przykrywanych fragmentów.
Według mnie "kto pyta, nie błądzi", a nie chcę się wpakować w bagno i pisać dla poważnego klienta programu co się nie trzyma się kupy.
Dziękuję, Wskaźnik, za szybkie i sensowne odpowiedzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1