Przekazanie kilku zmiennych z PHP do JS

0

[JS]

var auto_refresh = setInterval(
    function()
    {
        $('#bidder1').load('app/controllers/bidderList.php', {id: 1});
        $('#bidder2').load('app/controllers/bidderList.php', {id: 2});
        $('#bidder2').load('app/controllers/bidderList.php', {id: 3});
    }, 1000
);

[PHP - bidderList.php]
echo "costam";

[Pytanie wlasciwe]
Witam,

zaznacze na poczatku iz moj JS jest kiepski przez co potrzebuje drobnej pomocy. Jak widac w powyzszym kodzie funkcja JS generuje 3 requesty do serwera na sekunde. Chcialbym zrobic cos takiego [troszke pseudokod to bedzie]

var auto_refresh = setInterval(
    function()
    {
        load('app/controllers/bidderList.php');
        $('#bidder1').load( // echo zmienna $nr1 z bidderList.php);
        $('#bidder2').load( // echo zmienna $nr2 z bidderList.php);
        $('#bidder2').load( // echo zmienna $nr3 z bidderList.php);
    }, 1000
);

Jak sadze z 3 POSTow zrobilby sie jeden i do tego zmierzam. Bede niezmiernie wdzieczny za pomoc.

Dodatkowo mam jeszcze pytanie, czy jest jakas wbudowana w PHP funkcjonalnosc umozliwiajaca cachowanie danych do ramu serwera? Czy trzeba doinstalowac np APC.

Dodatkowo chcialem spytac czy jest w PHP wbudowana jakas funkcja cachowania do pamieci ram serwera czy trzeba zainstalowac sobie np APC?

0

json Twoim przyjacielem, poczytaj (zapraszam do google) co to, zwrócisz sobie kilka zmiennych i potem odczytasz z js.
jakie dane chcesz cacheować? nie wiem czy ma to sens, wiec pytam

0

Tak dokladnie to w pliku bidderList jest wyciaganie danych z xml wiec jak mniemam jesli przezuce sie na jsona to nic to nie zmieni bo nadal bedzie to generowanie 3 requestow do serwera na sekunde a z racji konstrukcji systemu wychodzi tam az 9 zapytan na sekunde ( generalnie portal aukcyjny i co sekunda uaktualniam liste licytujacych cene i czas a na stronie glownej sa wyroznione 3 aukcje - te dane chcialbym cachowac )

0

nie mowie zebys wyciagal dane źródłowe w jsonie, tylko wysylaj jeden request robiacy to co 3 tamte (to juz sam musisz zadbac o strone server-side) i niech odpowiedź na ten request będzie w json czy xml czy co Ci się tam marzy.
i nie rozumiem idei cachowania tego, co odświeżasz co sekundę.. skoro co sekundę odświeżasz - to to musi być informacja na bieżąco, a więc nie nadaje się do cacheowania..

0

Jak cachuje takie informacje to obsluze w ten sposob 100 userow na raz a nie 5, po to chce cachowac. Przy 10 userach to jest 90 zapytan na sekunde do serwera, na tyle na ile ja sie orientuje na srednim dedyku zaczna sie juz problemy a co dopiero przy 100 userach. Cachowanie pozwoli ominac wykonywanie skryptu przez procesor o ktory tu glownie chodzi.

0

to do ramu tak o ich nie wsadzisz, przynajmniej ja tak słyszałem. zapis do pliku nie wystarczy?

0

Eh... Oczywiscie ze wsadze, no offence ale wydaje sie ze nie masz wystarczajacych kompetencji do doradzania mi w tym temacie, co wiecej odnosnie JS tez wydaje mi sie ze chcesz mnie poprowadzic jakas dziwna sciezka.

Pytanie odnosnie JS jest proste [kodem prosze a nie "googluj sobie"] jak bazujac na moim przykladzie wyciagnac ze skryptu php 3 zmienne do JS a potem loadnac je jako echo do odpowiednich DIVow.

Pytanie odnosnie funkcjonalnosci cachowania tez jest prostsze niz ta dywagacja, jest w core php funkcja cachowania czy nie.

Przepraszam moze to brzmi agresywnie ale nie mam czasu wdawac sie w dysputy. Potrzebuje konrketow.

0

"tak o" - bez doinstalowywania czegoś do php - o to pytałeś. sorry za skrót myślowy.

co do js+php - ja widze ze ty nie masz pojecia co robisz - wyglada mi na to ze tylko modyfikujesz czyjs kod. bo gdybys go zrobil sam to co za problem wyciagnac 3 zmienne w php, i wrzucic je w json i odebrac po stronie js?
w bidderList.php robisz tak, że nie wymaga parametru id, robisz fora 1-3 z tym id, zbierasz 3 zmienne do tablicy, robisz echo z tą tablicą w formacie json i odbierasz w js, dekodujesz jsona i wsadzasz zmienne do divów. wymyslic i ogarnac to nie jest trudno.

pytam co cacheujesz, bo próbuje ogarnać jaki jest Twój cel, a nie jaką ścieżkę już obrałeś do celu - większość ludzi na forum robi wszystko bardzo nieefektywnie, wiec chce przemyslec rozwiazanie i Ci cos zasugerowac/

przepraszam ze agresywanie to zabrzmi - ale albo do d**y programujesz (stwierdzenie "3 zmienne do JS, a potem loadnąć jako echo" - jakie echo ty masz w JS np.?) albo do d**y zadajesz pytania (chyba tak jest skoro nikt nie odpowiada), a może i dwa naraz. ja intencje mialem dobre, tylko sie dogadać nie możemy.

0

Nie znam skladni JS dlatego posluguje sie skladnia php, jak pisze echo w js to chodzi mi o odpowiednik echa php w js, tak JS raczej kopiuje i przerabiam, w php czuje sie dobrze.

0

okej, czyli umiesz zrobić tak, żeby po wysłaniu żądania do bidderList.php zwrócił on 3 wartości dla poszczygólnych id [1, 2, 3] w formacie json? zrob to i pokaz przykladowy wynik, to Ci jsa skrobnę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0