cache - optymalizacja / przyśpieszenie

0

Witam

Zastanawiam się czy jest to możliwe by dana część kodu była w innym miejscu niż powinna tzn. mamy dany kod:

<html>
 <head>...</head>
 <body>
     <div>LOGO</div>
     <div>MENU</div>
     <div>ZAWARTOSC</div>
     <div>STOPKA</div>
 </body>
</html>

MENU - jest częścią zmienną (zawiera np. kto jest zalogowany lub aktualną godzine)

gdybym teraz chciał wszystko wrzucić w cache muszę zrobić to w dwóch operacjach

A:

<html>
 <head>...</head>
 <body>
     <div>LOGO</div>

część MENU i

B:

     <div>ZAWARTOSC</div>
     <div>STOPKA</div>
 </body>
</html>

dzięki temu osiągnę i zmienne MENU i zapisywanie cache.

pytanie moje brzmi czy da się to uprościć? tzn nie chce zapisywać dwóch osobnych plików tylko jeden ale to by wymagało aby div z MENU był gdzieś na końcu albo na początku kodu czy jest to możliwe? bo nie wiem jak za to się w ogóle zabrać

0

ESI?

0

tak "buforowanie / cachowanie" chcę tak skonstruować by kod był i elastyczny i wydajny a jednocześnie by nie było bałaganu

korzystam z tej biblioteki: http://nospor.pl/cache-2.5.html

0

@marcio temat problemu jest w głównym poście... napisałem chyba zwięźle? chodzi o oddzielne zapisywanie do cache kto korzysta z biblioteki wie w czym problem leży.

Ostatnio myślałem o parsowaniu zawartości cache dało by rade wówczas zapisać w jednym cache ale znowu póżniej obciążany będzie serwer przy zaczytywaniu, może ktoś coś mądrzejszego doradzi?

0

Ja też nie rozumiem, w czym problem.
Osobiście używam Twig'a gdzie tylko mogę - dobry system szablonów i przy okazji cache.

temat problemu jest w głównym poście...

Z tego co zrozumiałem to zapisujesz jedną stronę w formie trzech plików? Mogę wiedzieć po co? Jeśli się nie mylę, cache to zapis wyrenderowanej (html) strony, po to, żeby nie renderować jej ponownie.
Chyba, że chcesz renderować sobie MENU, a resztę wczytywać z cache... Moim zdaniem strata czasu, dopóki nie będziesz miał nie wiadomo jakiego ruchu na stronie. Jeszcze jedno, moim zdaniem zawartość zmienia się częściej niż menu - dlaczego u Ciebie jest inaczej?

kto korzysta z biblioteki wie w czym problem leży

Jedyną osobą, która przyznała, że korzysta z tej biblioteki jesteś Ty. chyba że chodzi o mechanizm cache...

0

biblioteka tu chyba nie ma znaczenia, oki inaczej spróbuje wytłumaczyć, zapisuje w 2 plikach cache gdyż dokładnie mówiąc menu wyrzuca nazwę zalogowanego usera i w ten sposób gdybym zapisał do cache cala stronę to i jego nazwa by była zapisana wiec postanowiłem podzielnic to na etapy:

plik/cache 1 odczyt meta tagow:

nastepnie wygernerowanie ze zmienny $_SESSION aktualnie zalogowanego lub zostawienie formularza do logowania

plik/cache 2 odczyt reszty tresci strony

w uproszczeniu kod:

<html>
 <head> META TAGI</head>
 <body>
     <div> formularz logowania lub zawartość ze zmiennej sesyjnej </div>
     <div> pozostała zawartość strony </div>
 </body>
</html>
0

Projektowanie takich mechanizmów poprzedzają obliczenia, następne są testy. Nikt nie powie "Najlepszą metodą jest zawsze to i to". Nie mamy żadnych założeń wstępnych = nie możemy powiedzieć co jest najlepsze. W ogólności się niczego nie projektuje.
Nie widzę przeszkód, żeby napisać 2 lub 3 mechanizmy i porównać ich działanie. Tym bardziej, że w różnych warunkach mogą mieć różną przydatność - i dlatego właśnie nikt nie może wiedzieć co jest najlepsze w Twoim przypadku.

A i zapomniałeś napisać, jak generujesz ten html :D. Całość przez php czy masz w html wmieszany kod php? Może zaimplementowałeś (H)MVC i zapomniałeś się pochwalić?

Nie mogę Ci pomóc, chyba że z umową na zlecenie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1