Wybór z formularza select zapamietany w linku

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-20 16:48
miaka
0

Witam, mam nastepujacy kod który wybiera link galeria po czym ma formularz gdzie przez selecta wybiera jakąś opcje i idzie dalej. Problem, w tym, że nie wiem jak zrobic zeby zamiast linku index.php?dzial=galeria&wybierz=dane pojawial sie wybor selecta czyli np. "index.php?dzial=galeria&wybierz=suknie. Bardzo potrzebuje tego. Z góry dziękuje za pomoc.

function galeria()
{
    if (isset($_SESSION['pracownik']))
    {   
        echo "<br>Edycja dzialu 'Galeria'<br><br>";
 
        ?>
        <form action="index.php?dzial=galeria&wybierz=dane" method="post">
        <select name="wybierz">
        <option selected="selected">suknie</option>
        <option>garnitury</option>
        <option>zakiety</option>
        </select>
        <input type=submit value="Wybierz"/>
        </form><br>
        <?php
 
        dane();
    }
    else
    {
        logowanie();
    }
}
 
function dane()
{
    if (isset($_SESSION['pracownik']))
    {
        switch($_POST['wybierz'])
        {
            case "suknie":
                $folder = "suknie";
                formularz($folder);
                //echo "suknie";
                break;
            case "garnitury":
                //echo "garnitury";
                $folder = "garnitury";
                formularz($folder);
                break;
            case "zakiety":
                //echo "zakiety";
                $folder = "zakiety";
                formularz($folder);
                break;
        }
    }
    else
    {
        logowanie();
    }
}
 

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 16:59
0

jeżeli zmienna wybierz nie musi być przesyłana GETem a może być POSTem (bo tak masz ustwione w formularzu), to nie pisz w adresie "&wybierz=dane", wtedy po wysłaniu formularza będziesz wysyłac tę zmienną

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 17:55
miaka
0

To jak to zmienic? Mowisz zeby nie pisac w linku &wybierz=dane". To jak ma to wygladac zeby dzialalo. na razie kiedy daje index.php?dzial=galeria&wybierz=dane jest wyswietlana to co index.php?dzial=galeria bo link nie ma jasno okreslone co zostalo wybrane. Mozesz pokazac jak to poprawic?

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 18:21
0

po prostu usuń zeswojego kodu ciąg znaków "&wybierz=dane", wtedy zmienna zostanie przesłana (jako POST), ale nie będzie widoczna w adresie

edytowany 1x, ostatnio: notexists, 2011-07-20 18:22

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 20:22
miaka
0

Tylko ze ja potrzebuje w pozniejszym kodzie tej opcji np: index.php?dzial=galeria&wybierz=suknie lub index.php?dzial=galeria&wybierz=garnitury

Zeby po wpisaniu tego linku chce Od razu miec wynik pokazany przez wybor selecta. A usuniecie tego mi nic nie da.

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 11:03
miaka
0

Temat juz nie aktualny ;). Mozna usunac. Trzeba bylo uzyc:

 
   1.
      <form action="index.php" method="get">
   2.
      <input type="hidden" name="dzial" value="galeria" />

A w case ustawic:

        $folder = "suknie";
        echo "<form action=index.php method=post>
        <input type=hidden name=dzial value=galeria />
        <input type=hidden name=wybierz value=suknie />
        </form>";
        formularz($folder);
 
wartości atrybutów piszemy w cudzysłowach albo apostrofach... - notexists 2011-07-21 16:07

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0