funkcja mysql_insert_id

0

Chciałem się dowiedzieć czy funkcja mysql_insert_id()
w takim oto kodzie:

$sql = "insert into t1 .... "; // wstawiany nowy rekord do tabeli

$ID_INSERT = 0;
$db = new db_engine;
$db->_openConnectionDB();
mysql_query($sql);
$ID_INSERT = mysql_insert_id();
$db->_closeConnectionDB();

Muszę zapewnić aby pewien obiekt miał przypisany dokładnie takie Id jakie ma w rzeczywistości w tabeli t1
I dlatego chciałem się upewnić czy w zmiennej będę miał zawsze takie Id.??

0

z manuala, istnieje nikłe prawdopodobieństwo, że w momencie ogromnego przeciążenia funkcja zwróci nieprawidłową wartość

1
author napisał(a)

z manuala, istnieje nikłe prawdopodobieństwo, że w momencie ogromnego przeciążenia funkcja zwróci nieprawidłową wartość
w jakim manualu to wyczytałeś?

0

nie pamiętam, ale wyczytałem :) może wierzyć na słowo lub nie :) ale istnieje nikła szansa, że nie zwróci tego co trzeba i zwróci 0

1
author napisał(a)

nie pamiętam, ale wyczytałem :) może wierzyć na słowo lub nie :) ale istnieje nikła szansa, że nie zwróci tego co trzeba i zwróci 0

To jest powiązane z konkretnym połączeniem MySQL. Nie ma szans żeby zwróciło nie to co trzeba.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1