Problem polskich znaków tylko w przypadku danych z bazy danych

0

Witam, na całej stronie mam polskie znaki, ale kiedy przechodzę do zapytań MySQL w znacznikach PHP, to jeśli w bazie miałem jakiś polski znak, to zwraca mi się krzak, a w bazie widnieje wszystko w porządku. Jak dodać polskie znaki, żeby strona widziała je również w fragmencie kodu PHP nie tylko na stronie.

0

Ustawić poprawne kodowanie PLiterek w bazie (np. UTF-8) i takie samo na stronie WWW.

2

Przede wszystkim: czy na stronie masz ustawione prawidlowe kodowanie w sekcji <head>? Mam na mysli:

<meta charset="utf-8" />

Oprocz tego - po polaczeniu z MySQL wyslij zapytanie:

mysql_query('SET NAMES utf8');
0

Oops, jeszcze jedna kwestia :P.

Odczytywanie z bazy jest piękne i cudowne, tylko, że teraz jak coś zapisuje insertem, to krzaki wchodzą do bazy (wcześniej wpisywałem do bazy z PHPMyAdmin, a jak już napisałem część w PHP odpowiedzialną za insert, to w bazę wchodzą mi krzaki.

Jak odkrzaczyć to co użytkownik wrzuca do bazy z poziomu formy (textbox'a)?

2
<form id="form1" name="form1" action="#" method="post" accept-charset="utf-8">
0

Działa, dziękuję pięknie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1