[PHP] Problem z odniesieniem do obrazu.

0

Jako że to mój pierwszy post, chciałbym serdecznie wszystkich powitać.
A teraz do rzeczy. W programowaniu nie siedzę, ale ostatnio zacząłem się tym bawić. Po paru godzinach poddałem się.

Mój problem:

Mam stronkę, postawioną na jednym z bezpłatnych serwerów. Oprócz pliku index.html znajduje się także pliczek php, odpowiedzialny za odpowiednie obcinanie obrazów oraz te obrazy.
W jaki sposób mam zdefiniować zmienną $src tak, aby pobierała obrazek po adresie, a nie z serwera. Próbowałem 4-5 metodami, każda kończyła się porażką.
Fragment kodu (2 wiersze które są w tej chwili komentarzami, oczywiście też próbowałem):

header("Content-type: image/png");
//$src = 'http://jakastamstrona.pl/a.png';
//$src =fopen("http://jakastamstrona.pl/a.png","r+");
$src=include("http://jakastamstrona.pl/a.png");
$image = imagecreatefrompng($src);
$image_new2 = imagecreatetruecolor(50, 50);
imagecopy($image_new2, $image, 0, 0, 0, 0, 50, 50);
imagepng($image_new2);

Ma ktoś jakieś pomysły lub nakieruje mnie na właściwy tor? Nie potrzebuje gotowca, po prostu skończyły mi się już pomysły.

Fopen do pliku .txt oczywiście działa bez zarzutu, przy grafice chyba już nie potrafi podołać.

Przy okazji. Wie ktoś jak porównać 2 obrazki ze sobą? (Obrazki są IDEALNIE takie same lub całkowicie inne.)
Porównanie zmiennych oczywiście nic nie daje, a wyciąganie md5 nie zwraca nic.

Gdyby ktoś był taki miły i podpowiedział byłbym wdzięczny.
Wesołych świąt:)

0

o boże, include? czy ty masz pojęcie co ty robisz?!
file_get_contents?

0
dzek69 napisał(a)

o boże, include? czy ty masz pojęcie co ty robisz?!
file_get_contents?

Include, było ostatnią rzeczą jaką zrobiłem, kiedy wszystkie inne zawiodły. Nie potrzebne mi komentarze a dobry pomysł, bo file_get_contents również nie działa.
PS. Z include korzystam z powodzeniem przy innych rzeczach więc uwierz, wiem jak tej funkcji używać,a wstawienie do powyższego było "zainspirowane" skryptem z jakiegoś forum.

0

Jakie include, jakie get_file_contents? Któryś z was w ogóle sprawdził co przyjmuje jako parametr funkcja imagecreatefrompng (przypominam, istnieje coś takiego jak dokumentacja)?

0

imagecreatefrompng ( string $filename )
imagecreatefrompng -- Create a new image from file or URL
i właśnie to URL chcę wykorzystać.

Według mnie wszystko w porządku, tylko nie wiem jak wprowadzić obrazek do zmiennej, ale jak już wspomniałem - z programowaneim w PHP dopiero zaczynam.

0

Gdyby działało to bym nie alarmował i nie pisał na forum;) Rozumiem że w tej sytuacji winny jest serwer, który nie udostępnia mi jakiejś tam opcji?

Wobec tego temat do zamknięcia, a problem nie do rozwiązania przy bieżącym hostingu.
Pozdrawiam

0

To może napisz jaki błąd dostajesz? (usuń wysłanie nagłówka jak dostajesz błąd przeglądarki o uszkodzonym obrazku)

0

Generalnie nie pamiętam konfiguracji żeby wyświetlił się error o złym obrazku, zazwyczaj pojawia się czarny kwadrat (z dobrymi wymiarami).
Wypróbowałem na innym serwisie i zadziałało, więc widocznie ten pierwszy nie obslugiwał po prostu którejś funkcji . Uroki bezplatnych serwerów..

Dzięki serdeczne za pomoc;)
Temat do zamknięcia/usunięcia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1