[PHP] Okno wyboru katalogu - czy da się w PHP ?

0

Hej!
Czy można w PHP wywołać okno wyboru folderu (a nie pliku) ???
Ewentualnie jak zrobić, aby ścieżka do wybranego przez użytkownika folderu pojawiała się w textboxie :) ??
Kombinowałem z wyborem pliku ale to tak nie działa...

0

LOSMARCELOS - mylisz zwykły HTML z PHP.
Nie, nie da się. Flash za to potrafi wysyłać wiele plików (tj zaznaczasz kilka naraz). Szukaj w google "flash multiupload".

0
dzek69 napisał(a)

LOSMARCELOS - mylisz zwykły HTML z PHP.
Nie, nie da się. Flash za to potrafi wysyłać wiele plików (tj zaznaczasz kilka naraz). Szukaj w google "flash multiupload".

Hmmm no ok:) Chodziło mi o to aby w kontrolce edycyjnej w formularzu dało się wybrać sam folder (nie plik), a później z PHP odczytywałbym zawartość textboxa...
O ile pobranie ściezki do plików/pliku to nie problem, to z wyborem samej ścieżki przez okienko dialogowe to problem... No nic spróbuje we Flashu albo w Javie :)

0

jak znasz jeszcze Javę i Flasha to spoko, ale polecam raczej Flasha, bo to każdy ma, a Javę niekoniecznie.
no i mam nadzieje, że nie mylisz Javy z JavaScriptem jak php z html!

0
dzek69 napisał(a)

jak znasz jeszcze Javę i Flasha to spoko, ale polecam raczej Flasha, bo to każdy ma, a Javę niekoniecznie.
no i mam nadzieje, że nie mylisz Javy z JavaScriptem jak php z html!

Nie, nie myle Javy z JavaScriptem :) :>
Nie pomyliłem HTML z PHP tylko zrobiłem skrót myślowy. :) Chodziło mi czy z HTML da się przekazać do skryptu PHP ścieżkę do katalogu pobraną z okna dialogowego typu "Przeglądaj w poszukiwaniu folderu... " :)
Aris - dzięki <ort>z próbuje</ort> to zastosować :)

0
  1. nie stosuj rozwiązania Arisa! To archaizm, zryty kod (atrybut language!?), i tylko dla IE z powyłączanymi zabezpieczeniami!
  2. A na co Ci w php ścieżka do folderu na dysku użytkownika? I co z nią zrobisz?
0

Tzn. tak....
Mam takie zadanie na studia podyplomowe z informatyki....
Napisać skrypt w PHP w którym użytkownik będzie wybierać folder. Z tego folderu nazwy wszystkich plików (graficznych np jpg) będa zapisywane w pliku tekstowym.
Drugi skrypt wczyta te nazwy plikow z pliku tekstowego i wyświetli pliki graficzne (których nazwy są we wczytanym pliku tekstowym).
Najlepiej jak by tworzył galerie w ładnych ramkach, albo byłyby przyciski typu poprzedni/następny obrazek.
Może wykładowca sam do końca źle się sprecyzował....
Używamy XAMPP na uczelni. Szczerze w PHP trochę siedziałem 2,5 roku temu (robiłem system ankiet online), ale nie jestem specem z tego języka, a co do JavaScript-miałem go na kursie, ale to w 2005 roku :)
W Javie to już bardziej na bieżąco jestem....
Z zadaniem bym sobie spokojnie poradził w Delphi, C# .NET, w Javie i na upartego w C++/QT, ale coś z PHP mi to nie idzie :/
Z Windows API nie mogę skorzystać żeby wywołać takie okno dialogowe (podajże funkcja SHBrowseForFolder)...
:/

0

To przeglądarka może w ogóle samodzielnie pobrać listę plików z katalogu?
Zastanów się jaki to miałoby sens pod kątem bezpieczeństwa.

0

Oj, chyba koledzy nie są na bieżąco z nowinkami ;). Wiele plików jednocześnie jak najbardziej w html da się zrobić. Przykład zastosowania: http://pokazywarka.pl (tylko nowoczesne przeglądarki). Pobranie katalogu jako takiego raczej tylko w aplecie javy (nie jestem pewien).

A jeżeli chodzi o zadanie, to wykładowcy raczej chodziło o operacje na folderze wgranym na serwer.

0
tomkiewicz napisał(a)

Oj, chyba koledzy nie są na bieżąco z nowinkami ;). Wiele plików na raz jak najbardziej w html da się zrobić. Przykład zastosowania: http://pokazywarka.pl (tylko nowoczesne przeglądarki). Pobranie katalogu jako takiego raczej tylko w aplecie javy (nie jestem pewien).

A jeżeli chodzi o zadanie, to wykładowcy raczej chodziło o operacje na folderze wgranym na serwer.

Tzn. to, że można wybierać wiele plików to wiem. Chodzi mi o sam wybór katalogu:)
No właśnie, może wykładowcy chodziło i pliki wgrane do htdocs w xampp

0
tomkiewicz napisał(a)

Oj, chyba koledzy nie są na bieżąco z nowinkami ;). Wiele plików na raz jak najbardziej w html da się zrobić. Przykład zastosowania: http://pokazywarka.pl (tylko nowoczesne przeglądarki). Pobranie katalogu jako takiego raczej tylko w aplecie javy (nie jestem pewien).

No właśnie. Wiele plików i katalog to dwie różne rzeczy. ;]

0
LOSMARCELOS napisał(a)

może wykładowcy chodziło i pliki wgrane do htdocs w xampp
jestem tego pewien, jeśli chce przeglądania plików użytkownika, to świadczy to albo o jego niewiedzy, albo o zbyt wygórowanych wymaganiach.
pliki teoretycznie można przeglądać, ale tylko z lokalnym security sandboksem (czyli swf bez dostępu do internetu, uruchomiony przez protokół file we flash playerze).

0

Być może... wykładowca zadania wymyślił w pośpiechu.... Zresztą z PHP może miałem kilka laborek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1