[ssl][php] Logowanie przy pomocy SSL

0

Witam mam taki problem mam stworzyć strone internetową z szyfrowaniem danych po zalogowaniu się.
Mam zainstalowany serwer Vertrigo gdzie umieszczona są strony i zostało jedynie zrobić te logowanie.
Tylko nie mam zielonego pojecia jak,
na internecie przeczytałam ze trzeba doinstalować open ssl wywnioskowalam tez ze bedzie mi potrzebny mod_ssl ale jedynie co znalazlam to do apacha w wersji 1.3... a na serwerze wgrany jest 2.0.63 druda rzecz to wiekszosc z tych pliczkow jest pod linuxa/unixa

Może ktoś z was wie jak to ugrść?

0

jak bym w google znalazla to bym tutaj nie pisala :-/

0

W takim razie jak głęboko szukałaś? Ja na pierwszej stronie wynalazłem to:
http://eriz.pcinside.pl/weblog/apache-22-pod-windows-z-ssl-114.html

Dokładny poradnik po polsku, jak to zrobić (chociaż imo i tak hostowanie czegokolwiek na windzie to ehm... wysoki poziom zaawansowania ^^).
Ludziom trzeba wszystko pod nos dawać...

0

Juz nie mam do tego sily :-( :-(

wiec tak wg tego:
1 zainsralowalam sobie apacha ta wersje co ma vertrigo na komputerze skopiowalam sobie:
mod_ssl.so do folderu C:\Program Files\VertrigoServ\Apache\modules

2 zainstalowalam Win32OpenSSL-0_9_8l i stworzylam certyfikat i klucz wlorzylam do config (server.crt, server.key i server.pem na wszelki wypadek)

3 w ustawieniach vertrigo uaktywnilam mod_ssl i sprawdzilam czy w httpd.conf nie jest zhaszowane
a)LoadModule ssl_module modules/mod_ssl.so
b)

Bring in additional module-specific configurations

<ifmodule mod_ssl.c="mod_ssl.c"> Include conf/ssl.conf </ifmodule>

4 nie bylo wiec powinno byc ok restart serwera i nici nie dziala wiec porownuje jakie pliki mi brakuja w vertrigo:
kopiuje do katalogu conf jeszczce: ssl.conf, openssl.cnf

dalej nie dziala

sprawdzam konfiguracje ssl.conf i zmieniam:

z

DocumentRoot "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs"
ServerName aaa:443
ServerAdmin [email protected]

na

DocumentRoot "C:/Program Files//Apache/www"
ServerName 192.168.1.102:443
ServerAdmin [email protected]

kolejno:

SSLCertificateFile conf/ssl.crt/server.crt -> SSLCertificateFile conf/server.crt
SSLCertificateKeyFile conf/ssl.key/server.key -> SSLCertificateKeyFile conf/server.key

<Directory "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/cgi">
SSLOptions +StdEnvVars
</Directory>

na

<Directory "C:/Program Files/VertrigoServ/Apache/cgi">
SSLOptions +StdEnvVars
</Directory>

i jedyne co mi przychodzi do glowy to wkleic jeszcze folder cgi-bin do folderu Apache
dalej nie dziala... [glowa]

patrze do logu bledow na serwerze:

[Mon Dec 21 02:41:47 2009] [notice] Apache/2.0.63 (Win32) mod_ssl/2.0.63 OpenSSL/0.9.8g PHP/5.2.6 configured -- resuming normal operations
[Mon Dec 21 02:41:47 2009] [notice] Server built: Jan 17 2008 22:58:29
[Mon Dec 21 02:41:47 2009] [notice] Parent: Created child process 6988
[Mon Dec 21 02:41:48 2009] [warn] Init: Session Cache is not configured [hint: SSLSessionCache]
[Mon Dec 21 02:41:49 2009] [notice] Child 6988: Child process is running
[Mon Dec 21 02:41:49 2009] [notice] Child 6988: Acquired the start mutex.
[Mon Dec 21 02:41:49 2009] [notice] Child 6988: Starting 250 worker threads.

szukam o co chodzi i znajduje to:

http://oscartheduck.wordpress.com/2007/04/25/session-cache-is-not-configured-hint-sslsessioncache-freebsd/

po kilku prubach nie wiem dalej co mam do tych nazw wpisac zeby bylo dobrze :-( :-( :-( :-( :-( :-(

0

znalazlam w httpd

DocumentRoot "C:/Program Files/VertrigoServ/Apache/www"
ServerName VertrigoServ:443
ServerAdmin root@localhost

wpisane do ssl.conf

0

ps dalej nie dziala :/

0

Cześć. Ostatni też bawiłem się z zainstalowaniem ssl n na swoim serwerze. Trochę to pogmatwane było, ale mi się udało, lecz co prawda nie pamiętam jak to zrobiłem. Postaram się pomóc.
Najpierw sprawdź czy nie masz nic na http://127.0.0.1:443/ (musi byc Nie znaleziono strony — błąd połączenia)

Ściągnij paczkę:
http://bordeux.wrzuta.pl/plik/8wknN19Vr1d/ssl.zip

Wypakuj pliki do katalogu serwera (ja mam wampa, to u mnie wygląda e:\wamp), by uzyskac strukture katalogów podobną to tego:

e:\wamp\ssl\

Następnie edytuj ssl.conf i zamien na swoje dane (adres ip na swoj, lokalizacje plików itp)
Ustaw w ustawieniach apache (plik konfiguracyjny httpd) ładowanie modułu ssl

LoadModule ssl_module modules/mod_ssl.so

i dopisz na koniec pliku regułe:

<IfModule ssl_module>
Include "e:/wamp/ssl/ssl.conf"
</IfModule>

zamieniając e:/wamp/ssl/ssl.conf na lokalizacje pliku, co wypakowałaś i zmodyfikowałaś z mojej paczki zip.

Pozdrowienia.

Mogę też pomóc przez vnc (trzeba byc miłym na swięta)

0

I jak zwykle 1.000 różnych porad jak to zrobić. Ja też się mnóstwo naszukałem odpowiedniej metody i przy okazji trafiałem na mnóstwo różnych opcji które nie działały.

Jutro postaram się zamieścić jakiś dobry opis krok po kroku (wraz z generowaniem poprawnego ceryfikatu). Chyba warto w końcu w jednym miejscu opisać jak to zrobić w Windowsie, w jak to zrobić w Linuksie to opisów jest mnóstwo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1